6 бр. големи тарталети

Представям ви хрупкави бисквитени кошнички, пълни с вкусен маслен крем Патисери и свежи плодове за разкош. Прилагам идея от Cook With a Smile, която е повече от добра и не се нуждае от корекции. Единствената промяна, която направих е, че замених желираните плодове за декорацията със свежи. Рецептата не е трудна, но изисква малко повече време.

Необходими продукти

за тестото: 

300 г брашно

200 г масло, безсолно (настъргано на едро ренде)

100 г захар

1 яйце

за крема:

400 мл пресно мляко

120 г захар

ванилия на вкус

2 жълтъка

50 г царевично нишесте

150 г безсолно масло, меко

за украса: 

свежи плодове

Начин на приготвяне на тарталетите:

Смесвам брашното, маслото и захарта. Трябва да получа ронливо тесто, на трохи. Накрая добавям яйцето, което да обедини сместа.

Разделям тестото на 6 равни части, от които оформям 6 топчета. Поставям всяко топче в центъра на намаслени форми за кошнички (използвам формички с подвижно дъно). Разстилам равномерно тестото по дъното и стените на формата. 

С вилица надупчвам тестото по дъното. Във всяка кошничка поставям хартия за печене и я пълня с боб. Това се прави, за да не бухнат тарталетите по време на печене. 

Поставям формите във фризера до пълно втвърдяване на тестото.

След което ги изваждам и ги пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 15 мин. (минутите са ориентировъчни, наблюдавайте и преценете). Изваждам тавата, бързо отстранявам хартийките с боба и връщам тарталетите във фурната за още 10-15 мин.

Начин на приготвяне на крема:

В 200 мл от млякото разбивам нишестето с жълтъците.

Слагам останалото мляко, захарта и ванилията да се затоплят в тенджера на умерен котлон. Малко преди да кипне добавям на струйка сместа с жълтъците. Разбърквам до сгъстяване. Котлонът да е слаб. Кремът е готов. Остава да го обединя с маслото.

Разбивам мекото масло на пухкава смес и постепенно към него добавям на части изстиналия крем до пълно хомогенизиране (използвам миксер). Кремът трябва да е напълно еднороден, с гладка текстура и на стайна температура при нанасяне. 

Шприцовам крема в кошничките. Украсявам ги с плодове.