8 порции

Необходими продукти:

1 кг зрял боб

1 ч.л. сода

3 големи глави кромид лук, нарязани на ситно

2 моркова, нарязани на ситно

3 с.л. брашно

2 с.л. червен пипер

1 домат, настърган на ренде (отстранявам люспата)

1 с.л. сол

2 люти сушени чушлета (по желание)

олио за пържене

пресен джоджен, нарязан на ситно

оцет (по желание, при сервиране)

Начин на приготвяне:

Накисвам боба за 20 часа в студена вода + 1 ч.л. сода. След което го прецеждам и изплаквам. Слагам го да заври за кратко в тенджера с чиста гореща вода. След което го прецеждам.

Доливам нова гореща вода. Отново завира и веднага прецеждам боба за втори път.

След като два пъти съм сменила водата на боба, доливам за трети път нова гореща вода да покрие съдържанието и малко отгоре. Слагам го на котлона да заври. Ври на слаб огън до готовност. НЕ добавям нищо друго!

Малко преди да е готов в отделна тенджерка запържвам лука и морковите в повече олио. Непрекъснато разбърквам. Когато зеленчуците са готови добавям домата. След като се позапържат добавям брашното и червения пипер. Разбърквам за кратко (внимавам да не загори). Намалявам котлона на най-ниска степен.

В тенджерата със сварения боб добавям солта и лютите чушлета. С черпак (на няколко пъти) изсипвам от боба в запръжката и разбърквам. Повтарям тази процедура докато обемът на тенджерата със запръжка позволява това. 

След което изсипвам цялото съдържание на тенджерката със запръжка в тенджерата с останалия боб. Добавям джоджена. Ври 10-тина минути на слаб огън.

При сервиране овкусявам с оцет и стрити люти сушени чушлета (по желание).