4 бр. питки

Предлагам ви идея за интересен и много апетитен традиционен турски хляб. Приготвянето му не е никак сложно. Резултатът ще ви очарова – уникален вкус, мекота и аромат на ориенталски подправки. Срещат се безброй видове пиде. Моят вариант е адаптация на рецепта от книгата Домашен хляб (Ивелина Иванова). Използвам само бяло брашно. Подправките са изцяло според вкуса ми – може да импровизирате.

Необходими продукти

за тестото:

900 гр брашно (започнете с по-малко количество и в зависимост от брашното, ако е необходимо ще добавите още до достигане на 900-950 гр максимум);

250 мл хладка вода

30 гр жива мая

1 ч.л. сол

300 мл пресно мляко, хладко

за декорацията:

100 мл зехтин

мащерка на вкус (сушена)

майорана на вкус (сушена)

сусам на вкус

сумак на вкус

едър червен пипер на вкус

едри флейки сол за поръсване

Смесвам зехтина с мащерката, майораната, сусама, сумака и червения пипер. С тази смес ще намажа питките преди печене.

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в 1 ч.ч. от топлото пресно мляко, поръсвам с мъничко брашно и изчаквам да се активира.

Поставям брашното в широк съд. Правя кладенче в средата, в което добавям готовата смес с мая и останалите продукти за тестото. Замесвам.

Втасва в намаслен съд, покрито с найлоново фолио.

След което, отново го омесвам за кратко върху намаслена повърхност. Разделям го на 4 топки. Всяка една топка разточвам на плоска питка (на ръка) с дебелина около 1 см.

Подреждам питките в тава върху намаслена хартия за печене (на разстояние една от друга).

На разстояние 2 см от ръба на всяка питка, с върха на пръстите леко притискам тестото, за да оформя хубав борд по целия овал. Поръсвам този борд с брашно (за по-добър външен вид след изпичане).

С върха на пръстите правя малки вдлъбнатини по цялата централна част на всяка питка (без набрашнения борд) и мажа тази централна част със сместа от зехтин и подправки. Поръсвам с едри флейки сол. Оставям питките да си починат за 5-10 минути.

Пека ги в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.