използвам дълбока правоъгълна тава с разм. 29/32 см

Тази баница е невероятно вкусна, ароматна и пухкава. Продуктите са лесно достъпни. Единственото, което може мъничко да ви затрудни е подреждането и пълненето на “хармониките”. Ако имате под ръка помощник, би било чудесно (да придържа една след друга хармониките докато ги поръсвате с пълнежа); може да ги подпирате с чаша или нещо друго подходящо. В противен случай “полягват” на една страна, разваля се формата и е трудно да се разпредели плънката.

Първото поръсване е със спанак, върху него – натрошено сирене, за да се образуват ефирни, пухкави джобчета, а не слепени.

Когато срежете готовата баница перпендикулярно на хармониките, ще видите прекрасен вълнообразен профил. Правила съм я няколко пъти само със сирене, вижте последните снимки най-долу (също е чудесна, но със спанак е просто съвършена).

Необходими продукти:

540 гр кори за баница (листата са с правоъгълна форма)

7 с.л. с връх гъсто кисело мляко

6 яйца

150 гр масло, разтопено

500 гр твърдо сирене, натрошено

300 гр суров спанак (нарязан)

1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата с киселото мляко. Добавям бакпулвера и разбърквам добре.

Сгъвам всяка от корите отделно – като ветрило/акордеон (от по-късата страна). Получавам т.нар. “хармоники”.

Поставям “хармониките” една зад друга в намаслена тава. Подреждането им правя на етапи, не наведнъж, защото иначе ще “полегнат” на една страна и ще ми е трудно с пълнежа. И така: поставям първата хармоника, придържам я и поръсвам джобчетата със спанак и върху него – сирене. След което долепвам следващата хармоника, леко отварям джобчетата и поръсвам със спанак, отново сирене…и така докато не напълня тавата и не свършат корите.

Поливам джобчетата с разтопено масло. Отгоре напръсквам цялата баница с яйчената смес, така че да се стече и в улеите.

Пека на 180 градуса с вентилатор за около 45 мин., като 15 мин. след началото на печене покривам тавата с алуминиево фолио, за да не изгори повърхността на баницата.

Ето как се получава само със сирене, без спанак: