6 порции

Много хора ми споделят, че не обичат телешко, защото е като подметка, жилаво, сухо…трудно се приготвя…Искам да ви докажа, че следвайки няколко прости стъпки, ще успеете да се насладите на истински кулинарен шедьовър. Някои го предпочитат кърваво в средата. Аз не съм от тези. Харесва ми да е крехко и същевременно термично да е добре обработено. Вие преценете за себе си. За приготвянето на тази рецепта използвам идея на Ани Шакарян. Горчицата много ми допада като вкус и чудесно се съчетава с почти всички меса. В края на моето представяне ви давам възможност да използвате телешкото и като колбас. Зелената салата много му подхожда. Въоръжете се с търпение и време (всъщност, докато се пече месото може да свършите куп други задачи).

Необходими продукти

за телешкото:

1.800 кг телешко месо – бут, без кост (винаги купувам качествено месо; използвам цяло парче);

зехтин на вкус (за намазване на месото)

6 с.л. горчица

сол на вкус

черен пипер на вкус

3 бр. дафинов лист

1 малък морков (нарязан на тънки, малки жулиенчета)

1 малка глава чесън (на скилидки)

олио за запържване на месото

200 мл червено вино

300 мл вода

за салатата:

2-3 марули (или айсберг), нарязани на ситно или накъсани

1 голяма краставица, нарязана на полумесеци

12 бр. червени репички, нарязани на полумесеци

2 връзки пресен лук (или на вкус), нарязан на ситно

сол на вкус (използвам едра сол на флейки)

зехтин/олио на вкус

лимонов сок на вкус

тиквени семки, за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне на салатата:

Смесвам всички зеленчуци (почистени и нарязани) в широк съд. Овкусявам с лимонов сок, зехтин и сол. Поръсвам с тиквени семки.

Правя уточнението, че в случая не е необходимо стриктно да се придържате към мерки и количества. Давам ви само идея за класическа зелена салата, която е много подходяща към телешкото. Импровизирайте свободно.

Начин на приготвяне на месото:

Купих го в мрежичка, изплетена от готварски конец – много е удобно. Така запазва идеална форма по време на термичната обработка.

Поливам месото със зехтин от всички страни. Овкусявам го със сол и пипер. Правя вертикални малки прорези с остър нож, в някои от които поставям скилидки чесън, а в други парченца морков. Мажа го обилно с горчица.

Покривам го с алуминиево фолио и го оставям в хладилника да престои 12 часа. Случвало се е да нямам време и да съкратя този процес на час-два. Уверявам ви, че пак става чудесно!

След престоя на хладно, запържвам телешкото от всички страни в дълбока тенджера. Отнема само минутки, колкото да се запечата и да остане сочно отвътре. Имайте предвид, че горчицата прегаря много бързо.

Поставям месото в подходяща тава. Поливам го с виното. Доливам водата и добавям дафиновия лист.

Запечатвам тавата с алуминиево фолио. Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин. (ще разберете, че месото е започнало да се пече по “цвърченето”, което се чува през фолиото; от този момент засичайте 30-те минути). След което намалявам температурата на 130 градуса и пека още 2 до 2.30 часа (без да отварям фурната). Накрая, отстранявам фолиото и оставям месото в печката само за още 5 мин.

Готовото телешко режа на филии, като пържолки. Понякога го режа на съвсем тънки слайсове, тип шунка (по този начин е подходящо за мезе или за сандвичи).

Сервирам парчета от месото върху зелената салата.