използвам кръгла тава с диам. 24 см

Тиквеникът е сред любимите ми зимни десерти. Предлагам ви два варианта на този сладкиш: с плънка от ябълки – щрудел; и с плънка от тиква. Използвам готови кори, въпреки че, ако сте сръчни и имате време най-добре е сами да си ги разточите, както правеше моята баба (и майка ми прави страхотни домашни баници). Рецептата е постна (аз така я предпочитам), но може по желание да замените растителната мазнина с масло.

Необходими продукти:

300 гр кори за баница; в моя случай използвам 8 бр. правоъгълни листа

пудра захар за поръсване

кокосово масло за намазване на щрудела/тиквеника

за плънката:

5 ябълки (големи и сладки), настъргани; или 4 ч.ч. настъргана тиква (по 1 ч.ч. за всеки чифт кори, тъй като ги свивам по 2 заедно);

1 ч.ч. смлени орехи

4 с.л. канела общо (по 1 с.л. за всеки чифт кори, тъй като ги свивам по 2 заедно);

12 с.л. захар общо (по 3 с.л. за всеки чифт кори, тъй като ги свивам по 2 заедно);

олио на вкус, за поръсване на корите

Начин на приготвяне:

Разстилам една кора. Напръсквам я с малко олио. Върху нея поставям/залепвам втора кора. Също я напръсквам с олио. Поръсвам я навсякъде с настъргана ябълка, орехи, канела и захар.

Започвам да навивам двете слепени кори заедно, надлъжно от двата края, за да се срещнат в средата (виж снимката). След което от единия край започвам да свивам на охлюв, който поставям в центъра на намаслена тава. По същия начин процедирам с останалите кори, като ги поставям/завивам като дъги около централната (края на всяка да е обхванат/обгърнат отстрани от средната част на следващата дъга). Ако се срещнат две крайчета, ще станат твърде хрупкави, също така външният вид няма да е добър след изпичане. Затова се полагат с “отстъп”.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на лек загар.

Намазвам отгоре готовия щрудел с кокосово масло – още докато е горещ. Става изключително мек и нежен. Поръсвам го обилно с пудра захар.

Съвети:

Както споменах, мога да заменя ябълките с настъргана тиква, за да изпека чудесен ароматен тиквеник. Всички останали съставки са същите, както и начина на приготвяне.

Вместо свиване на охлюв, може двойките залепени с мазнина кори да се наложат една върху друга с плънка между тях в правоъгълна тава с размера на корите (най-отгоре завършвам с чифт кори). Режа на квадрати и пека. Готовия горещ тиквеник мажа с кокосово масло и поръсвам с пудра захар.