използвам кръгла дълбока тава с диаметър 25 см (може да използвате и малко по-голяма)

Това е козунакът, с който съм постигала най-добра текстура и най-много конци. Адаптирах рецепта за тестото на Иван Звездев. Оказа се много семпла и сполучлива. Приготвих го по моя технология (буквално го пребих) – удрях го 200 пъти в плота, разтягах го…Накрая се получи феноменален! Внимавайте с печенето! Ако прекалите ще стане сух. Рецептата не е трудна. Аз използвах миксер и дори не си изцапах ръцете.

Необходими продукти

за тестото:

1 кг брашно, пресято

14 г суха мая (това са 2 пакетчета на Др. Йоткер) + щипка захар

5 яйца (на стайна температура)

220 г захар

250 мл пресно мляко, топло

80 г масло, разтопено

80 мл олио

лимонова есенция или настъргана лимонова кора

ванилия на вкус

2 щипки сол

за намазване на козунака:

1 жълтък

1 с.л. пресно мляко

за поръсване:

кристална захар

перлена захар

белени цели бадеми

Начин на приготвяне:

Поставям брашното с кладенче в средата в удобен съд за месене.

Разтварям маята в малка част от пресното мляко, поръсвам я с щипка захар и изчаквам да се активира. В останалото топло мляко добавям захарта и разбърквам, за да се разтопи (доколкото е възможно). 

Към брашното добавям готовата смес с мая, млякото със захарта, яйцата, солта, маслото и ароматите.

Замесвам меко тесто с миксер (с куките за тесто). След като сместа се хомогенизира добавям олиото (НА ТРИ ПЪТИ). Важно е мазнината да се добавя на порции (за да получа хубави конци). След всяко добавяне на олио продължавам работата с миксера.

Намаслявам повърхността на тестото и плота (тук ще ми трябва малко допълнително олио). Удрям го 200 пъти, като след всеки удар с едната длан го натискам, а с другата разтягам. Събирам го на топка, удрям го в плота, разтягам и т.н.

Покривам тестото с найлоново фолио. Оставям го да втаса.

Размесвам втасалото тесто за много кратко. Много е живо, еластично, меко, ароматно и приятно за работа. Разделям го на 4. 

От всяка част оформям фитил. Поставям 2-та фитила на кръст. Останалите 2 фитила също разполагам на кръст. Поставям един върху друг двата кръста като центъра им съвпада, а лъчите се разминават (да се получи нещо като слънце). Всеки край на фитил навивам на охлюв или връзвам на хлабав възел и подпъхвам крайчето. Така сплетеният козунак поставям в тава върху намаслена хартия за печене. Трудно се пренася във формата. Затова може да оформите слънцето от фитили директно върху тавата (няма значение, че краищата на фитилите ще стърчат извън тавата – след като ги вържете ще се съберат точно).

Намазвам козунака с разбития с пресно мляко жълтък. Поръсвам го с 2 та вида захар и с бадемите. Втасва втори път.

Пека в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 50-60 мин. (зависи от фурната). Решетката е върху най-долния улей на фурната. По някое време го покривам с алуминиево фолио, за да не загори. Проверявам дали е готов с дървено шишче.