8 големи парчета

използвам правоъгълна плитка тава (за руло); пека на 2 пъти;

ако разполагате с достатъчно голяма плитка тава с квадратна форма (от онези, които вървят като комплект към фурната) – използвайте нея и ще изпечете тутманиците наведнъж;

Тази рецепта наистина е много сполучлива. При мен резултатът беше отличен още първия път. Уверявам ви, че дори да нямате богат опит с печивата – вероятността да получите заслужено висока оценка е доста голяма. Силно ми допадна идеята на Петя Аргирова, следвах я почти точно и нямаше как да съжалявам. Този тутманик на Петя изплува като спомен от детството ми през “соца”, когато имаше подобни закуски по лафките. Онова, което промених са пропорциите. Тъй като използвам голяма ч.ч. от 300 мл, яйцата ми също бяха доста големи – наложи се да увелича количеството брашно. Освен това винаги предпочитам да работя с жива мая, вместо със суха.

Ето и моят вариант. Тутманикът се изяде топъл за нула време, едва успях да направя снимки.

Необходими продукти

за тестото:

1 кг брашно + 1 ч.ч. брашно (тази чаша добавете накрая, след като замесите, ако се налага – в моя случай я използвах ; това зависи и от разм. на яйцата);

2 големи яйца

50 гр жива мая (случвало се е да разполагам само с 30 гр мая; тутманикът пак увеличава обема си при втасване, но не двойно);

щипка захар

600 мл пресно мляко, топло

150 мл олио

за плънката:

400 гр твърдо сирене, натрошено

165 гр масло, разтопено

за намазване:

1 яйце, разбито

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в 1 ч.ч. от пресното мляко (топло), поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира.

В широк съд поставям брашното, с кладенче в средата. В него изсипвам готовата смес с мая. Добавям по периферията останалите продукти за тестото и замесвам.

Разделям го на 4 равни части и от тях оформям 4 питки. Разточвам с точилка върху намаслена повърхност всяка една от питките на квадратна кора с деб. около 0.5 см. Трудно се постига идеален квадрат, но се старая поне приблизително да наподобя формата. 

Мажа цялата повърхност на квадратната кора с масло, поръсвам половината от нея със сирене. Сгъвам я на две (прехлупвам частта без сирене да пасне точно върху тази със сирене и леко притискам). Получава се правоъгълник. Мажа повърхността му с масло, поръсвам напречната му половина със сирене (и пак сгъвам като прехлупвам частта без сирене да пасне точно върху тази със сирене и леко притискам). Получената форма е като сгънат на 4 лист хартия (квадрат).

Поставям квадрата с пълнеж в тава върху намаслена хартия за печене. С остър нож разрязвам диагонално. Получавам 2 триъгълни тутманика. Продължавам по същия начин с другите питки. В крайна сметка имам 8 бр. триъгълни тутманика. В моя случай ги пека на два пъти, тъй като тавата ми не позволява друго. Подреждам ги на разстояние, защото увеличават обема си при втасване и печене.

Втасват, покрити с памучна кърпа в топла, но изключена фурна.

След което ги мажа с разбитото яйце и пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 200 градуса за 30 мин. или до апетитен загар.