8 малки купички

Прекрасна любима рецепта, която научих от шеф Деси Томова по време на обучение за Класически италиански десерти, в което участвах. Лесна, вкусна, с деликатен аромат на кафе и стилна визия. Адаптирах пропорциите по мой вкус.

Необходими продукти

за крема:

500 мл течна млечна сметана, неподсладена

200 мл пресно мляко

80 гр захар

10 гр желатин на прах (1 пакетче на Йоткер)

20 мл сварено кафе

за заливката:

50-60 мл силно кафе Еспресо

100 мл пресно мляко

2 гр агар-агар

1 с.л. захар

Начин на приготвяне на крема:

В чашка наливам студена вода (няколко супени лъжици). Слагам я за няколко минути във фризера, за да стане ледена (но не замръзнала).

В ледената вода изсипвам желатина, разбърквам го. За секунди абсорбира водата и набъбва.

В тенджера междувременно смесвам течната сметана, млякото и захарта. Загрявам ги на слаб котлон до пълно хомогенизиране и разтваряне на захарта. Отстранявам от котлона. Добавям кафето и желатина. Разбърквам добре. Прецеждам през цедка.

Разпределям сместа в купички. Балончетата отстранявам с клечка за зъби или с горелка.

Кремчетата престояват около 20 мин. на стайна температура и после още 20 мин. в хладилник или фризер (ако нямате търпение) до пълното им желиране. Времетраенето на този процес ще прецените спрямо температурата в помещението/фризера.

Начин на приготвяне на заливката:

В тенджерка слагам кафето, захарта и млякото да кипнат на слаб огън. Добавям агар-агар и отстранявам от котлона. Леко сместа трябва да се охлади (за кратко). Започва бързо да се сгъстява, така че без да се бавя с нея заливам готовите желирани кремчета. Образува се втори декоративен слой.

Трябва да престоят няколко часа в хладилник преди консумация.