2 бр.

Багетите са вкусни, хрупкави хлебчета. Сгъват се по специфичен начин преди печене – това е единствената особеност. Тестото в случая е съвсем стандартно с бяло брашно и мая. Няма да ви затруднят.

Необходими продукти:

500 гр бяло брашно

350 мл топла вода, но не гореща

30 гр жива мая

1 ч.л. сол

щипка захар

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в ½ ч.ч. от топлата вода, поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира.

Поставям брашното в широк съд. Правя кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. Добавям останалата вода и солта по периферията. Замесвам тесто.

Оставям го да втаса, покрито с памучна кърпа.

След което, разделям го на 2 равни части/топки. Върху набрашнена повърхност разточвам всяка топка на ръка до образуване на елипса. Надлъжно, прихлупвам част от едната половина на елипсата върху другата (но да не се припокриват изцяло).

Притискам видимото ръбче върху основата от тесто и започвам да навивам на руло от прихлупената част (рулото да не е твърде стегнато). Външното ръбче прищипвам леко към тестото (за да не стои отцепено) и оставям багетата да легне върху него. По същия начин оформям и другата.

Поставям багетите в тава, върху набрашнена хартия за печене. Понякога използвам специалната решетка за печене на багети, но не е задължително. Поръсвам ги с малко брашно. Покривам ги хлабаво с найлоново фолио и втасват втори път.

Загрявам фурната на 220 градуса с вентилатор (случвало се е да ги пека и на 180, но за хляб е препоръчително температурата да е по-висока). На две места на дъното на фурната поставям големи купички с вода.

Когато фурната е загряла достатъчно, върху повърхността на всяка от багетите правя по 3 диагонални разреза с остър нож. Направете разрезите по-дълбоки (не прекалено, все пак), за по-добър външен вид. Аз не направих точно разрези, а само леко маркиране с ножа (като релеф) – не го препоръчвам, защото по този начин багетата ще се “сцепи” на друго място, където е най-слаба и няма да е с желания външен вид. В моя случай стана точно така, което, разбира се, ни най-малко не попречи на вкусовите качества.

Пека на 220 градуса с вентилатор за около 10 мин. После по преценка намалявам фурната на 200 и пека още 15 мин. Печенето е много ориентировъчно. Не се наемам да определям точни минути. Аз наблюдавах хлебчетата през стъклото през цялото време. Много зависи от фурната, от формата на хляба и съда за печене. Така че, съветвам ви да не залагате на точни минути, определени в рецептите, а да наблюдавате печивата си. В случая, това е напълно възможно. Конкретно, при този хляб е много важно да се пече на висока температура и да сме подсигурили достатъчно влажна среда във фурната. Времето преценете сами.