24 бр.

Представям ви супер апетитни кифли с богат пълнеж и неустоим аромат! Комбинацията ягоди-сирене е страхотна. Използвам идея на Йорданка Ковачева от сайта Gotvach.bg, като съм променила съществено някои от пропорциите по мой вкус.

Необходими продукти

за тестото:

550 до 600 гр брашно (започнете с по-малко)

55 гр безсолно масло, разтопено

130 мл пресно мляко, затоплено

2 яйца

25 гр жива мая

50 гр захар

щипка сол

за декорацията:

1 жълтък

семена нигела

за плънката:

козе сирене (около 200 гр; харесва ми плънката да е богата)

мармалад от диви ягоди (по 2/3 ч.л. на кифличка)

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в пресното мляко (да е затоплено). Поръсвам с щипка-две захар и изчаквам да се активира.

Поставям брашното в широк съд. Правя кладенче в средата, в което изливам готовата смес с мая. По периферията добавям останалите продукти за тестото и замесвам.

Оставям го да втаса (в топла, но изключена фурна; покрито с памучна кърпа). Удвоява обема си.

След което го поставям върху намаслена повърхност. Разделям го на 3 топки (за да ми е удобно да разточвам с точилка). Всяка една разточвам на кръгла кора с деб. 0.5 см.

С остър нож разделям всяка кора на 8 равни триъгълника (както се реже пица). Мажа всяко парче с мармалад (да не стига до краищата, защото ще излезе извън кифлите при печене), поставям парченце/или леко разнасям от сиренето. Навивам триъгълниците от основата към върха (като леко съм подвила крайчетата на основата).

Подреждам кифлите в тава върху намаслена хартия за печене на разстояние една от друга (бухват по време на печене). Мажа ги с жълтък, поръсвам ги със семена нигела.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 12-15 мин. или до апетитен загар. Наблюдавайте ги. Печенето е съвсем кратко.

Съвет:

Използвайте гъст мармалад от ягоди, за да не изтече извън кифлите по време на печене. Ако все пак сладкото ви е по-течно, може да го смесите предварително със сиренето и после да намажете тази смес върху повърхността на всеки от триъгълниците.