Предлагам ви идея за абсолютно очарователен автентичен хляб – и като вид, и като вкус. Може да се приготви с квас или с мая. Аз избрах маята, защото в случая исках да спестя време. Резултатът е повече от вдъхновяващ! Апетитна тъмна коричка, еластична сърцевина с шупли…по нищо не отстъпва на хляба с квас (като вкусови качества).

Използвам рецепта на Кремена Русева, която се оказа супер сполучлива. Хлябът е грубоват в оригинал и е характерен с това, че се оформя по интересен начин с 3 разреза (има и религиозен мотив в цялата история), но аз реших да е с класическа форма, защото повече ми допада, пък и спестих малко време. Това е въпрос на личен избор. 

Необходими продукти:

540 г брашно

300 мл филтрирана вода

10 г сол

25 г жива мая + щипка захар

60 мл топла филтрирана вода

Начин на приготвяне:

Смесвам брашното с водата (300 мл). Получавам твърда топка. Покривам я с найлоново фолио и така престоява 4 часа.

Малко преди да изтекат 4 те часа разтварям маята в топлата вода (60 мл), поръсвам я с щипка захар и изчаквам да се активира.

След което, в тестената топка правя вдлъбнатина, в която изсипвам готовата смес с мая. Добавям солта и замесвам с куките за тесто. Меся с миксер, защото определено е по-удобно в случая. Тъй като към твърдата топка съм добавила течност…имайте предвид, че малко ще пръска в началото, ще изглежда като шльокавица, но това да не ви притеснява. Постепенно сместа се хомогенизира и всичко си идва на мястото!

Поставям тестото в намаслена купа, покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса. В кухнята ми беше студено, затова втасването направих в затоплена, но изключена фурна. 

Изсипвам внимателно втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го омесвам за кратко. Втасва втори път.

След което го оформям като класическо хлебче (оригиналната форма е друга, но реших да си опростя работата). Поставям го в тава върху набрашнена хартия за печене. Набрашнявам повърхността на хлебчето. Отгоре хлабаво го покривам с найлоново фолио. Така престоява 10 тина мин. 

След което, заглаждам брашното по повърхността (за по-добър външен вид), правя 3 диагонални разреза с остър нож (не трябва да са много дълбоки). 

Пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 250 градуса за 15 мин. След което го покривам с алуминиево фолио и намалявам фурната на 200 градуса. Пека още 15 мин. Общото печене е около 30 мин. Решетката е върху най-долния улей на фурната. По време на печене във фурната има СЪД С ВОДА!