използвам кръгла тава с диам. 33 см

Поредният апетитен тутманик в моята колекция. Външният му вид е много симпатичен. Някои го наричат баница с мая (аз се разграничавам от това да използвам мая и баница в едно изречение). Но както и да го наричате…важното е, че е много вкусен и ме връща към хубавата българска традиция. Използвам чудесна идея на Йоана Петрова, която малко адаптирах по мой вкус. Резултатът е прекрасен!

Необходими продукти

за тестото:

600 г брашно (може да се наложи да добавите още 1-2 шепи, но го правете на етапи; много зависи от вида брашно);

3 яйца

250 мл пресно мляко, топло

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

10 г суха мая 

за плънката:

500 г сирене, натрошено

120 г масло, разтопено

за заливката:

3 яйца

200 г пресно мляко

100 г масло, разтопено

ще ми трябва още:

брашно за поръсване на плота при разточване

Начин на приготвяне:

Смесвам маята с пресното мляко и захарта. Изчаквам да се активира.

Поставям брашното в подходящ съд за месене (винаги оставям малко количество настрана, което добавям накрая в случай на необходимост). Правя кладенче в средата, в което добавям готовата смес с мая. Добавям яйцата, солта и замесвам меко тесто. Поставям го в намаслена купа, покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса. 

След което, разделям тестото на 5 еднакви топки.

Разточвам с точилка първата топка върху набрашнена повърхност. Трябва да получа полупрозрачна кръгла кора (не е необходимо да е много изтънена). Мажа я с разтопено масло (това, което е за плънката) и я поръсвам със сирене. Навивам кората на руло, после на охлювче и я поставям в центъра на намаслена тава. 

По същия начин процедирам с останалите топки. Завивам ги около централния охлюв като дъги (края на всяка да е обхванат/обгърнат отстрани от средната част на следващата дъга). Ако се срещнат две крайчета, може станат твърде хрупкави, също така външният вид няма да е добър след изпичане. Затова се полагат с “отстъп”.

Така оформеният тутманик втасва втори път.

Междувременно, смесвам продуктите за заливката до хомогенност. Заливам втасалия тутманик.

Пека на 200 градуса с вентилатор до готовност.