използвам кръгла тава с диам. 28 см

Това е най-добрата рецепта за фокача, на която съм попадала. Много лесна и неустоимо вкусна! Единствено трябва да съобразите, че подготовката започва от предния ден. Втасването е дълго, но междувременно не се налага да правите нищо. Заимствам рецепта от канала на Alexandra Stafford. Съвършена е и не се налага никаква адаптация от моя страна.

Необходими продукти:

4 и 1/2 ч.ч. брашно

2 ч.л. сол

2 ч.л. суха мая

2 ч.ч. хладка вода

зехтин (няма точен грамаж – вижте начина на приготвяне)

Начин на приготвяне

Ден 1:

В подходящ съд смесвам брашното, солта и маята. Добавям водата. Меся до хомогенност. Тестото е лепкаво, така трябва да бъде. Намаслявам обилно ръцете си със зехтин. Съвсем леко поливам и тестото със зехтин (около 1 с.л.) и го доомесвам докато стане гладко. Покривам го с найлоново фолио и го оставям в хладилника за 12 часа.

Ден 2:

Премесвам втасалото тесто за много кратко, колкото да изкарам въздуха. На дъното на тава с незалепващо покритие слагам 2 с.л. зехтин. Поставям тестото в центъра и НЕ го оформям. Покривам го с найлоново фолио и така втасва около 4 часа. 

След което, тестото е изпълнило цялата тава. Поливам го със зехтин, ръцете ми също са намаслени. Буквално заравям перпендикулярно 10 те си пръста едновременно в тестото (правя дупки, но не до дъното). Изваждам ги и веднага ги заравям на друго място от повърхността на тестото. Това го правя неколкократно. Виждам как се получават множество балони.

Поръсвам повърхността с едра сол и розмарин на прах.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до готовност. По някое време покривам фокачата с алуминиево фолио, защото бързо се зачервява.