за 3-ма души

Бих описала галета като френски отворен пай с основа маслено тесто и богата плънка, която може да бъде сладка или солена. Комбинацията между сирена и сушени домати се оказа много сполучлива. След като изпекох галета, в кухнята ми ухаеше на Прованс. 

Необходими продукти

за тестото:

200 г брашно

100 г студено масло, на кубчета

2 щипки сол

4 с.л. ледена вода

за плънката:

200 г сирене, натрошено

170 г сирене Филаделфия (с чесън и билки)

сушен риган на вкус

9 половинки сушени домати в зехтин, отцедени

ще ми трябва още:

1 разбито яйце за намазване на кората

Начин на приготвяне:

Смесвам брашното, маслото и солта. С пръсти размесвам до получаване на пясъчно тесто, на трохи. Добавям ледената вода и меся до получаване на хомогенно маслено тесто. Оформям го на питка, увивам я в найлоново фолио и така престоява в хладилника около 50 мин.  

Междувременно приготвям плънката като смесвам всички продукти до хомогенност (без сушените домати).

Върху хартия за печене разточвам охладеното тесто на кръгла кора с деб. 5 мм.

В центъра поставям плънката, разстилам я, но НЕ до края на кората. Трябва да останат около 4 см по целия овал без плънка. 

Свивам навътре тази част, която е без плънка върху тази с плънка (свивам на сектори, така че да получа свивки с малко прехлупване). Получих маслен борд. Може на някои места тестото да се нацепи. Това лесно се моделира с пръсти, защото е маслено. 

В центъра, върху сирената подреждам сушените домати. Намазвам борда на галета с яйце.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до готовност (около 30 мин.). След като се охлади го режа като пица.