2 пици

Много обичам пица. Правила съм какви ли не видове – с квас, с мая и т.н. Дойде време и за популярната Калцоне (затворена пица). Адаптирах идея от канала Субективно за Италия. Получи се чудесно! Рецептата е много лесна, трябва малко търпение при втасването. Аз опитах точно един залък, защото гладните тийнейджъри вкъщи приключиха с пиците за нула време.

Необходими продукти

за тестото:

250 г брашно (+ 8 с.л.) – наложи се да добавя малко, за да получа идеалното тесто; брашното на различните фирми е различно;

150 мл хладка вода

1 ч.л. сол

4 с.л. зехтин (+ за намасляване на ръцете)

за закваската:

1 с.л. брашно

100 мл топла вода

щипка захар

7 г суха мая

Смесвам всички продукти за закваската и изчаквам да се активира.

за плънката (количествата на продуктите са “на око”):

телешка шунка (изберете качествена или друг колбас по ваш вкус)

листа рукола

моцарела, настъргана (използвам дехидратирана)

гъби, нарязани на шайби

доматено пюре

за намазване/поръсване на пиците:

зехтин

доматено пюре

моцарела, настъргана

сушен риган (при сервиране)

Начин на приготвяне:

Започвам с 250 г брашно (при необходимост добавям още), което изсипвам към готовата закваска, заедно с останалите продукти за тестото. Замесвам меко тесто. Оказа се, че трябва да добавя още брашно – 8 с.л. в моя случай. Добавям ги една по една и преценявам в движение. Намаслявам тестото със зехтин и го оставям да втаса покрито с найлоново фолио за 4 часа. 

След което му изкарвам въздуха с няколко премесвания. Разделям го на 2. От всяка част оформям пица, като я разстилам на кръгла кора върху намаслена повърхност. Разтеглям я с ръце. Не е удачно да се ползва точилка, защото кората е много мазна и постоянно се свива. Дебелината на кората е по ваше желание. Аз я правя сравнително тънка. Намазвам я с доматено пюре (половината само). Върху намазаната част подреждам плънката. Затварям я с другата половина, която е без плънка. Получавам полумесец. Затварям краищата добре. Мажа повърхността със зехтин и “напръсквам” с доматено пюре. Правя дупчица на повърхността с диам. 1 см, за да диша при печенето.

Пренасям пицата в тава върху хартия за печене (бързо и сръчно, защото може да се скъса). По-удобен вариант е да разточите директно върху хартията за печене.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20-25 мин. Малко преди да е готова пицата я поръсвам с моцарела или друго топящо се сирене.

По същия начин процедирам и с другата пица. Може да сложите различна плънка. Всякакви импровизации за разрешени.

При сервиране поръсвам със сушен риган.