4 бр.

Хачапури е нещо като грузински вариант на пица. Предлагам моя прочит, без претенции за автентичност. Получи се изключително вкусно печиво, с аромат на домашен хляб, топящи се сирена и масло.

Необходими продукти

за тестото:

1 ч.ч. топло пресно мляко (чашата е с вместимост 300 мл)

30 г жива мая

2 ч.л. захар

2 с.л. зехтин

2 ч.л. сол

3 ч.ч. брашно (от 3-та чаша ми остана малко)

за плънката:

200 г сирене, натрошено

375 г моцарела, на късчета или настъргана

1 яйце

3 с.л. кисело мляко

ще ми трябват още:

4 бучици масло за намазване на всяка лодка

4 яйца (чуквам ги накрая)

шарена сол/самардала за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:

Първо приготвям плънката като смесвам всички продукти (сирене, моцарела, 1 яйце и кис. мляко). Готова е!

Разтварям маята в пресното мляко, добавям захарта и изчаквам да се активира.

В подходящ съд поставям солта и брашното (винаги оставям 1 чаша настрана и постепенно я добавям накрая, ако се налага) с кладенче в средата, в което добавям зехтина и готовата смес с мая. С дървена лъжица замесвам меко тесто. Продължавам да го меся с ръце, намазани с малко зехтин докато получа гладка топка.

Покривам тестото с найлоново фолио и го оставям да втасва.

След което го разделям на 4 топки. Върху набрашнена повърхност разточвам всяка топка на правоъгълник. Накрая от тези правоъгълници ще получа 4 лодки. Чрез прехлупване на тестото по дългите страни правя 2 успоредни борда (повтарям това за всеки правоъгълник). Съединявам ги нежно в 2 та края и получавам лодки. Леко завъртам и щипвам получените крайчета за по-добър ефект след печене. Може крайчетата и борда да се набрашнят за автентичност.

Подреждам лодките в плитка тава на разстояние една от друга върху хартия за печене. Слагам от плънката във всяка лодка (не препълвам).

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор до готовност. Малко преди да са готови правя кладенче в средата на плънката на всяка лодка (с лъжица) и там чуквам по 1 яйце (като гювече). Довършвам само на горно печене. 

Готовите горещи лодки потупвам с масълце и поръсвам със самардала.