използвам кръгла тава с диам. 28 см

Ако сте почитатели на хубавите български печива с много масло, сирене, на конци (най-важното в случая)…това е рецептата, която няма да ви разочарова. Моята идея е адаптирана от сайта Домашни хитрини, като малко съм променила пропорциите (това до голяма степен зависи от брашното и мазнините, които използвате). В крайна сметка, резултатът е превъзходен! При разчупване текстурата е много приятна, ароматът е неописуем.

Необходими продукти

за тестото:

800 г брашно (за да получа желаното тесто се наложи да добавя още 3/4 ч.ч. брашно – това зависи от вида на брашното);

14 г суха мая – това са 2 пакетчета на Др. Йоткер; ако предпочитате използвайте 40-50 г прясна мая, вместо суха;

2 яйца

400 мл топла вода 

130 г кисело мляко

7 с.л. олио

2 ч.л. захар

1 и 1/2 ч.л. сол

за плънката:

400 г сирене, натрошено

50 г масло, разтопено

50 г мас, разтопена

4 с.л. олио

за намазване на масленицата:

1 яйце, разбито

ще ми трябват още:

3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлата вода. Добавям 2 ч.л. захар и изчаквам да се активира.

В подходящ съд поставям брашното (от него оставям 1 ч.ч. настрана, която постепенно ще добавя накрая, ако се наложи). Правя кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. Добавям останалите продукти за тестото и замесвам. Трябва да е меко, гладко, еластично и приятно за работа. 

Върху намаслена повърхност го разточвам на кора с диам. 25-30 см (може да го разстелете на ръка). Намазвам кората с 1 с.л. олио. Прегъвам я няколко пъти и я омесвам много добре, за да поеме олиото. Отново разстилам полученото тесто на кора и я намазвам с 1 с.л. олио. Прегъвам я, омесвам я…Повтарям всичко за 3-ти път – разстилам, намазвам с 1 с.л. олио, прегъвам, омесвам. Всички тези стъпки са важни, не ги пренебрегвайте! Те допринасят Масленицата да е на конци. Оставям тестото да втаса в намаслен съд (покрито с найлоново фолио). 

Разделям втасалото тесто на 4 топки, от които разточвам 4 кори (около 1 см дебелина). 

Смесвам трите мазнини за плънката. С тази смес мажа първата кора обилно и я поръсвам със сирене. Върху нея поставям втората, мажа я с мазнина и я поръсвам със сирене. Идва ред на третата, после плънка…четвъртата и завършвам с плънка.

Навивам купчинката от 4-те кори заедно на руло. Усуквам го и го свивам на хлабав охлюв директно в намаслена тава.

Втасва втори път. Преди печене намазвам повърхността с разбитото яйце. 

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 60 мин. (съвсем ориентировъчно). Решетката във фурната е позиционирана на най-долния улей. При необходимост покривам с алуминиево фолио, ако бързо се зачерви отгоре.