40 бр.

Дълго време се каня да направя локумки. Разрових се из интернет за рецепти и случайно попаднах на канала Шарената лъжица. Реших да опитам Локумките на баба Данче и резултатът се оказа много, много добър! Не се учудвайте, че в тестото НЯМА захар. Сладостта идва от овалването на сладките в пудрата захар и от локума – и е напълно достатъчна!

Необходими продукти

за тестото:

600 г брашно

2/3 ч.ч. разтопена свинска мас

1/2 ч.ч. олио

ванилия на вкус

1 ч.ч. кисело мляко

ще ми трябват още:

локум, нарязан на дребни парченца (не спазвам грамаж; в случая използвах 1 кутия от 150 гр – не ми стигна локума за няколко сладки и сложих по 1 ядка);

пудра захар с ванилия за овалване

Начин на приготвяне:

Смесвам всички продукти за тестото. Става меко и мазно. Така трябва да бъде.

Разделям го на 4 топки с еднаква големина. Увивам всяка в найлоново фолио и ги оставям във фризера да се охладят.

След което, поставям първата топка между 2 листа хартия за печене и я разточвам на кръгла кора (деб. около 3 мм). Разрязвам я като пица на триъгълници (преценете сами бройката им, в зависимост от това колко искате да са големи локумките). 

Поставям в основата на всеки триъгълник парченца локум и завивам на руло към върха (като кифличка/кроасан). Локумът не трябва да излиза от тестото, защото ще изтече по време на печене.

По същия начин процедирам и с другите топки тесто. Вместо кифлички може да направите топчета с локумче вътре (по-лесно е).

Подреждам локумките в тава на разстояние една от друга върху хартия за печене.

Пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15 мин. 

Изваждам ги и още горещи ги овалвам в пудрата захар с ванилията. Имайте предвид, че са много крехки веднага след печенето и трябва да действате нежно.