8 големи порции

използвам правоъгълна тава с разм. 26/36 см

Необходими продукти:

10 патладжана, средна големина

за плънката:

1 голяма глава кромид лук, нарязана на ситно

1 глава чесън, пасиран

1 кг кайма (използвам свинска, но може и смес) – в много гръцки рецепти ще срещнете телешка кайма, но аз не я обичам и затова рядко я използвам;

400 г домати, нарязани на кубчета (може от консерва)

сол на вкус

1 ч.л. захар

канела на вкус

черен пипер на вкус

сушен риган на вкус

за заливката:

2 ч.ч. студено пресно мляко (мерителната чаша е с вместимост 300 мл)

5 с.л. с връх брашно

масло (слагам “на око”; приблизително около 100 г)

индийско орехче на вкус

бял пипер на вкус

ще ми трябват още:

250 г настърган кашкавал, за поръсване

олио за пържене на патладжаните и плънката

Начин на приготвяне:

Патладжаните, които купувам напоследък нямат характерната горчивина и не се налага предварително да ги кисна в подсолена вода. Нарязвам ги на дебели кръгчета (с кората). Пържа ги от двете им страни в тава (във фурната). Патладжанът обича мазнина и периодично се налага да доливам олио. Ако разполагате с фритюрник ще спестите доста време.

Изпържените патладжани изваждам върху домакинска хартия. Трябва да са много добре отцедени преди да се подредят в тавата, защото в противен случай мусаката ще плува в олио. При печенето патладжанът пуска мазнината, която е “изпил” по време на пърженето.

Приготвям плънката като първоначално запържвам лука с малко олио. Минутки преди да е готов добавям чесъна и накрая каймата. Разбърквам постоянно, за да се раздроби и задуши добре. Когато е почти готова добавям доматите и подправките. Оставям да ври още 10 мин. Плънката е готова!

Приготвяне на заливката: затоплям маслото в тенджерка (на слаб котлон). Добавям брашното и бъркам постоянно с домакинска тел. Постепенно наливам млякото и не спирам да разбърквам до хомогенност и сгъстяване. Получава се смес с консистенция на крем. Овкусявам с подправките и сосът е готов. Покривам го, за да не хване кора.

В тава с незалепващо покритие подреждам ред патладжани – да покрият изцяло дъното, отгоре ред плънка, отново патладжан…и т.н. В моя случай получих 3 реда патладжан и 2 реда плънка между тях.

Заливам цялата повърхност със заливката.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса. Не отнема много време, тъй като всичко е предварително сготвено.

Когато заливката започне да покафенява я поръсвам с кашкавала и запичам до готовност.

Сервирам мусаката разрязана на квадрати.