5 малки купички

Представям ви вкусен ефирен мус с много нежна текстура и аромат. Оригиналната рецепта е с малини (Cook With a Smile). Аз заложих на екзотични плодове. Може да ги замените с други по ваш избор и спрямо сезона. Идеята е много добра, лесно приложима в домашни условия. Просто опитайте!

Необходими продукти:

300 г замразен микс от плодове (в моя случай манго, киви и ананас)

130 г захар

есенция от лайм/лимон (или настъргана кора от лайм/лимон)

сокът на 1/2 лайм/лимон

500 мл течна сметана, неподсладена

30 г пудра захар

ванилия на вкус

5 г желатин на прах (или 1 пакетче на Д-р Йоткер)

30 мл студена вода (почти ледена)

Начин на приготвяне:

В тенджерка поставям замразените плодове, захарта, есенцията и сокът от лайм. Варя на слаб котлон до сгъстяване и до омекване на плодовете (при непрекъснато разбъркване). Отнема около 10 мин. След което, отстранявам от котлона и пасирам. Прецеждам през цедка, за да няма семенца (от кивито останаха малко, но не е проблем).

Разбивам сметаната с пудрата захар и ванилията на пухкав крем.

В широка купа смесвам желатина с ледената вода. Разбърквам до пълно абсорбиране на водата. След което разтопявам желатиновата смес на водна баня. Желатинът трябва да се втечни при непрекъснато разбъркване. 

Към сметановата смес добавям на части изстиналата плодова смес като внимателно разбърквам с шпатула. Трябва да запазя пухкавостта. Накрая добавям на струйка и при непрекъснато разбъркване течния желатин. Трябва да получа хомогенна смес.

Разпределям муса в купички.

Сервирам го добре охладен.