използвам алуминиева правоъгълна тавичка за еднократна употреба с размери 32/26 см

Това е една от най-вкусните баници с готови кори. Интересен е начинът, по който се оформят листата. Получават се няколко рула, навити едно в друго. Режа, обръщам…и розичките са готови.

За тази рецепта благодаря на Христина Колева. Внимавайте с печенето. Баницата може бързо да покафенее отгоре, но за да е добре изпечена са необходими поне 40 мин. Това може да е единственият препъни камък. Рецептата не би трябвало да ви затрудни.

Необходими продукти:

500 г фини правоъгълни кори за баница (1 опаковка)

за плънката:

500 г сирене, натрошено

300 г кашкавал, настърган

за заливката:

5 яйца, разбити

1 ч.ч. кисело мляко (чашата е с вместимост 300 мл)

1 ч.ч. газирана вода

ще ми трябва още:

125 г масло, нарязано на парченца

Начин на приготвяне:

Моят пакет съдържа 12 кори. Разделям ги на 2 равни части/купчинки.

Разстилам 1 лист от първата купчинка. Поръсвам го със сирене. Навивам го на руло (надлъжно). Разстилам втора кора. Поръсвам я с кашкавал. Върху нея, в единия край поставям рулото със сирене и навивам двете кори заедно. Разстилам трета кора. Поръсвам я със сирене. Върху нея, в единия край поставям рулото от предишните 2 кори. Навивам…и т.н. докато свършат корите от първата купчинка.

Режа полученото руло на парчета с ширина равна на височината на тавата. Обръщам парчетата на 90 градуса и ги подреждам в намаслена тава. Приличат на розички.

По същия начин процедирам с втората купчинка кори. 

Смесвам яйцата, газираната вода и киселото мляко. С тази смес поливам баницата. Върху всяка розичка поставям парченце масло.

Пека на 180 градуса с вентилатор до готовност.

При необходимост по време на печене покривам баницата с алуминиево фолио.

Баницата НЕ се реже, а се разчупва на розички.