6 бр. пици с диам. 28 см

За мен това е перфектното тесто за пица. Не е никак трудно. Втасването е дълго, но пък междувременно може да свършите много други задачи. Съветвам ви да използвате хубав зехтин (вкл. за поръсване) и да не го заменяте с олио (веднъж съм правила тази грешка и тестото след изпичане стана по-твърдо). Следвам 100% идея от сайта An Italian in my kitchen – много добра рецепта, която никога не ме е предавала. Предлагам да опитате и вие!

Необходими продукти:

2 ч.ч. хладка вода

щипка захар

1 и 1/2 с.л. суха мая

2 с.л. зехтин

5 и 1/4 ч.ч. брашно

1 и 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в 2/3 ч.ч. от хладката вода, поръсвам с щипка захар (може да добавя и щипка брашно). Изчаквам да се активира.

В голям, дълбок съд поставям брашното с кладенче в средата (винаги оставям малко настрана и го добавям накрая в случай на необходимост). В него добавям готовата смес с мая и останалите продукти (солта да е по периферията, a не в кладенчето). 

Замесвам меко тесто (предпочитам с миксер, като използвам куките за тесто, защото месенето е по-хомогенно и продължително). Тестото трябва да е гладко и еластично.

Поставям го в намаслен съд, покривам го с найлоново фолио. Оставям го в хладилника да втаса (от вечерта до сутринта) – не съм засичала точен брой часове, но в моя случай бяха не по-малко от 12 часа.

Изваждам тестото от хладилника и го оставям на стайна температура за 30 мин. 

След което, премесвам го много нежно и за кратко. Втасва втори път. 

След което, разделям тестото на 6 равни части. Оформям топки. Покривам ги с найлоново фолио да си починат за 20 мин.

Оформям от всяка топка основа за пица (може с точилка или с ръце). Разточвам до полупрозрачно тесто, защото бухва по време на печене. Задължително оформам борд.

Мажа повърхността (без борда) със смес от зехтин и доматено пюре.

Пека в предварително загрята фурна на 250 градуса, като във фурната съм поставила съд с вода. 5-10 мин. по-късно намалявам фурната на 200. Малко преди да е готова пицата подреждам сирената (по преценка в този момент включвам само горно печене, за да се разтопят – става много бързо). Не мога да кажа колко продължава цялото печене, защото всяка фурна е различна, просто наблюдавайте. Идеята е, че първо пека тестото за кратко само със зехтин и доматено пюре, после добавям сирената и накрая може да чукна едно яйце в средата. Ако добавяте месо, лук и т.н. трябва да ги сложите в по-ранен етап. 

Изпечената пица декорирам със свежи зелени листа – спанак, рукола и др., добавям навити лентички прошуто (не се пече!), поръсвам с капки зехтин и сушен риган.