използвам плитка правоъгълна тава с диагонал 45 см

Обожавам козуначено тесто в комбинация с шипков мармалад! Предлагам ви много вкусна рецепта, подходяща за Великденските празници, която открих в Cook With a Smile. Двойното увиване на рулото го прави много красиво и мармаладът остава вътре. Случвало ми се е рулото да се спука (някъде в долната част). Не мога да кажа от какво зависи това. Използвам една и съща фурна от години. Може би зависи от маята, която винаги е различна. За да избегнем теч на мармалад или той да е минимален, силно препоръчвам да се използва гъст мармалад. Аз предпочитам шипков, но понякога е рядък и не е подходящ.

Необходими продукти

за тестото:

500 г брашно

2 яйца на стайна температура

150 мл пресно мляко, топло

100 г захар

7 г суха мая (или 20 г жива)

4 с.л. разтопено масло, безсолно (+ още малко за доомесване)

лимонова есенция или настъргана лимонова кора

ванилия на вкус

щипка сол

за пълнежа:

200 г шипков мармалад

смлени орехи (около 3 шепи, може и повече – не е нужно да се спазва точен грамаж);

за намазване и поръсване:

1 разбит белтък

кристална захар

перлена захар

натрошени орехи

Начин на приготвяне:

Смесвам захарта с пресното мляко; разбърквам, за да се разтвори доколкото е възможно.

В подходящ съд поставям брашното и останалите продукти за тестото (вкл. сместа с мляко и захар). Маята е суха, бързодействаща и не я активирам предварително. Замесвам с миксер (с куките за тесто). Получава се меко, ароматно и козуначено. 

Намаслявам повърхността на тестото и плота (тук ще ми трябва малко допълнителна мазнина). Удрям го 50 пъти, като след всеки удар с едната длан го натискам, а с другата разтягам. Събирам го на топка, удрям го в плота, разтягам и т.н.

Покривам тестото с найлоново фолио. Оставям го да втаса.

Размесвам втасалото тесто за много кратко. Много е живо, еластично, меко, уханно и приятно за работа. Разделям го на 2 части (едната да е малко по-голяма), от които разточвам 2 правоъгълни кори върху намаслена повърхност. Едната кора трябва да е малко по-голяма от другата.

Нарязвам по двете дължини по-голямата кора на ленти (разрезите са под лек ъгъл), като оставям широка надлъжна ивица в средата НЕнарязана (там ще разположа малката кора, навита на руло).

Намазвам по-малката кора с мармалад и я поръсвам с орехи. Навивам я на руло. Разполагам го върху неразрязаната ивица от разточената голяма кора. Прехлупвам двата края на кората върху рулото и започвам да го “завивам” с лентите като ги редувам и прехлупвам – една отляво, после една отдясно…Получавам руло, защитено в плитка – красиво и ефектно.

Поставям рулото върху намаслена хартия за печене. Втасва втори път (споменах, че използвам суха бързодействаща мая и пропускам тази стъпка).

Намазвам рулото с белтъка. Поръсвам го с двата вида захар и натрошените орехи.

Пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за около 40 мин. Решетката е върху най-долния улей на фурната. По някое време го покривам с алуминиево фолио, за да не загори.