използвам кръгла тава с диам 30.5 см

Поредната вкусна баница, която се изяде за нула време. Прекрасна е и топла, и студена. Тук не броим калории – маслото трябва да е в изобилие. Интересен е начинът, по който се оформят и разточват корите. Ще се опитам да го опиша подробно и в комбинация със снимките, няма да имате затруднения. Попаднах на тази рецепта в Моят кулинарен свят. Направих Катмер баница 2 пъти. Първия път не бях особено доволна от резултата. Втория път се получи чудесно!

Задължително е да направя следното уточнение: корите трябва да са добре разточени по ръбовете. Ако оставите по-дебели и недостатъчно разточени краища, след изпичане ще бъдат много твърди (това ми се случи, когато я правих за първи път). Може след изваждане от печката да напръскате баницата с вода и да я покриете с памучна кърпа. След като престои горната кора омеква.

Необходими продукти

за тестото:

1 яйце

1 с.л. сол

800 г брашно

2 с.л. олио

400 мл топла вода

за мазане:

230 г масло, разтопено

за плънката:

200 г сирене, натрошено

Начин на приготвяне:

Поставям брашното в подходящ съд (винаги оставям малко от брашното настрана, което добавям накрая при необходимост). В кладенче добавям яйцето, солта, олиото и водата. Замесвам меко тесто с миксер (може и на ръка). След което го омесвам за кратко на ръка, за да усетя по-добре текстурата.

Върху набрашнена повърхност разделям тестото на 2 равни части, от които оформям 2 топки. Покривам ги със стреч фолио и ги оставям да си починат за 20 мин. 

Върху набрашнен плот разточвам едната топка на тънка кора (не е нужно да е прозрачна). В средата на кората поставям паничка с дъното нагоре, за да “очертая” кръг. Режа трапецовидни ленти, като започвам от паницата и стигам до края на кората. Лентите са 10-12 на брой (няма точни правила). 

Отстранявам паницата и намазвам получения кръг с масло. Върху него прехлупвам и разстилам една от трапецовидните ленти. Трябва да покрие кръга. Работя с пръсти. Намазвам получената нова повърхност върху кръга с масло. Върху нея прехлупвам и разстилам следващата лента, мажа я с масло и т.н. докато свършат лентите. Поставям получената многослойна питка в набрашнена чиния и я увивам в стреч фолио без да развалям формата. Прибирам я в хладилника да се охлади добре. По същия начин процедирам с втората питка – разточвам я на кора, поставям паничка в центъра, разрязвам на трапецовидни ленти и т.н.

Изваждам едната охладена питка/купчинка от хладилника и я разточвам върху набрашнен плот. Диаметърът да е равен на диаметъра на тавата. Поставям многослойната кора в предварително намаслената тава. Поръсвам с натрошеното сирене.

Изваждам втората охладена питка/купчинка от хладилника и я разточвам върху набрашнен плот. Диаметърът да е равен на диаметъра на тавата. Поставям я върху пласта сирене. Нарязвам баницата на квадрати и я поръсвам с останалото масло.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за 50 мин. По време на печене наблюдавам и покривам с алуминиево фолио при необходимост. Решетката е разположена върху най-долния улей във фурната.