използвам кръгла форма за торта с подвижно дъно с диам. 23 см

Тази торта е много изчистена и семпла. Аз малко я натруфих с цветни захарни топчета, за да не изглежда съвсем постна. По-добрата украса е подсладената бита сметана, но не разполагах с такава. 

Торта Сахер има много претенденти за оригиналната рецепта (както се случва често при класическите торти). Аз избрах да следвам идеята на Cook With A Smile. Много ми допадна крайния резултат. Тази торта не изисква специални кулинарни умения. Чудесен комплимент е към всяко кафе. Противно на очакванията ми блатовете станаха много пухкави, ароматни и въпреки че не се сиропират…останаха с уникално приятна за небцето текстура.

Необходими продукти

за блатовете:

130 г безсолно масло, разтопено

110 г фина захар

150 г готварски шоколад (аз използвам млечен, но оригиналната рецепта е с натурален);

130 г брашно

щипка сол

110 г пудра захар

6 яйца (разделени жълтъци от белтъци)

ванилия на вкус

за намазване:

250 г кайсиев конфитюр

за глазурата:

120 г гореща вода

300 г готварски шоколад (аз използвам млечен, но оригиналната рецепта е с натурален);

150 г пудра захар

за украса:

цветни захарни топчета/подсладена с пудра захар бита сметана

Начин на приготвяне:

Разбивам белтъците с щипка сол на пухкав крем. По време на разбиването на 3 пъти към тях добавям пудрата захар (само пудрата захар от продуктите за блата). Разбивам докато получа стабилна смес, която при обръщане на купата остава вътре.

В друг съд с миксер разбивам жълтъците, захарта, ванилията, маслото и 150 г от готварския шоколад (предварително съм го разтопила в микровълновата или на водна баня). След като получа гъст хомогенен крем добавям брашното на части и продължавам да разбивам до пълното му усвояване.

Идва ред да обединя двете смеси. Към сместа с шоколад добавям сместа с белтъци (на части). Разбърквам внимателно с шпатула отдолу нагоре, за да запазя пухкавостта. 

Получената смес за блата изсипвам във формата за торта, която е предварително намаслена – ако имате съмнение, че ще залепне, облечете формата с хартия за печене и я намаслете.

Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 50 мин. 

След което, изчаквам блата да изстине напълно. Разрязвам го надлъжно на 2 равни по височина части. 

Намазвам единия блат по цялата му повърхност с кайсиевия конфитюр. Ако сладкото съдържа едри парчета, може да го подгреете леко и да го пасирате. Някои дори го прецеждат през цедка. Аз не правя нито една от тези стъпки.

Отгоре поставям втория блат и леко притискам.

Започвам да подготвям глазурата. На слаб котлон, в тенджерка с вода (120 мл) добавям пудрата захар (150 г) при непрекъснато разбъркване. Когато се разтопи добавям на парченца шоколада (300 г) и бъркам постоянно до пълно хомогенизиране. Отстранявам от котлона и изчаквам малко да се охлади. Когато глазурата започне да се сгъстява я нанасям внимателно по повърхността и страните на тортата. 

Поради липса на друга декорация я украсих с цветни захарни топчета. Препоръчвам, ако имате възможност да сервирате тортата с подсладена с пудра захар бита сметана (така е в оригиналната рецепта).