използвам кръгла тава с диам. 30 см

Няколко пъти в Хърватска съм опитвала страхотен бюрек. Този много наподобява като вкус онова, което е останало в спомените ми. Кръстих го Тюркян (на Turkan Seven), защото идеята за корите видях в нейната фейсбук страница Щипка серотонин. Ако ви се стори трудно т.нар. разточване с точилка на купчинка силно намаслени кори, може да приложите метода за теглена баница, който съм показала в рецептата Баница по Гороцветски.

Необходими продукти

за корите:

2 и 1/2 в.ч. хладка вода (водната чаша, която използвам е с вместимост 150 мл);

1 ч.л. сол

6 в.ч. брашно (предвидете си и малко повече)

за плънката:

150 г сирене, натрошено

3 пълни шепи кашкавал, настърган

ще ми трябва още: 

250-300 г масло, разтопено

Начин на приготвяне:

В подходящ съд изсипвам водата, солта и разбърквам. Започвам да добавям постепенно брашното и разбъркам с дървена лъжица. В един момент се налага да замеся с ръка. Тестото трябва да е меко и по възможност да не лепи много. 

Разделям тестото на 12 равни части, от които оформям топчета. Подреждам ги върху намаслен плот и ги покривам с найлоново фолио да си починат за 15 мин. 

Взимам едно топче с намаслени ръце. Разстилам го внимателно с пръсти върху намасления плот (както мекица) докато получа диаметър на средна чиния. Намазвам получената малка кора с допълнително масло. По същия начин процедирам с второто топче – разстилам, поставям получената кора върху първата, мажа с масло…И така, докато не натрупам купчинка от 6 бр. кори. 

Много внимателно, с помощта на точилка “разточвам” 6-те кори заедно. Разточване е силно казано, защото корите са супер мазни и е трудно. По-скоро натискам нежно с точилката от средата към краищата, за да получа една кора с диам. малко по-голям от този на тавата. 

Поставям получената кора в намаслена тава (оформям внимателно по дъното и стените без да натискам; остана ми излишно тесто извън борда на тавата). Тук трябва сръчност и бързина. В момента, в който вдигна кората, тя се разтяга доста и може да се скъса. Поръсвам я със сиренето, кашкавала и малко масло.

По описания вече начин оформям и горната кора от останалите 6 топчета. Тази кора е с диам. равен на този на тавата. Полагам я върху плънката. 

Тъй като бях разточила долната кора малко повече от необходимото и стърчеше много извън тавата, отрязах по овала излишното тесто. От него разточих 13-та кора, като добавих мъничко брашно. Ще я използвам по-късно.

И така, “затварям” бюрека, като покривам овала на горната кора със стърчащия овал от долната кора. Нещо не ми хареса външния вид с получения борд. Затова реших да го подобря като поръсих бюрека с масло и най-отгоре поставих 13-та кора.

Нарязвам бюрека на квадрати. Поливам го с останалото масло. Буквално ще ви се стори, че се пържи в масло (така трябва да бъде). 

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печенето е около 40 мин. Решетката във фурната е на най-ниска позиция. Все пак наблюдавайте баницата по време на печене.