9 бр. големи банички

За тази рецепта използвам турски кори (виж на снимката по-долу) – от онези…хем къпани, хем печени на сач. Формата им – огромен полукръг. В случая НЕ са подходящи фини или изсушени кори. Самата плънка е много тежка. Затова корите трябва да са плътни.

Необходими продукти

750 гр турски кори за бюрек (това са 9 листа, къпани и печени на сач)

за плънката:

1 голям стрък праз лук, нарязан на ситно

1/2 ч.ч. ориз

2 ч.ч. вода

самардала на вкус

200 г сирене, натрошено

2 яйца, разбити

2 с.л. кисело мляко

олио за задушаване

за намазване:

1 с.л. кисело мляко

1 яйце, разбито

настърган кашкавал за поръсване (по 1 с.л. на баничка) – 9 с.л. в моя случай

ще ми трябва още:

150 г масло, разтопено

Начин на приготвяне:

В тенджерка с малко олио задушавам праз лука. Добавям ориза и самардалата. Разбърквам за минута. Добавям 2 ч.ч. вода. Ври на слаб огън докато оризът абсорбира водата и се сготви напълно. Отстранявам от котлона. Изчаквам малко да се охлади и добавям киселото мляко, яйцата и сиренето. Разбърквам и плънката е готова.

Разстилам всяка кора поотделно. Мажа я с масло. Слагам от плънката в средата (да е по-близо до основата). Прихлупвам единия край към средата (да я подмине). Мажа прихлупената повърхност с масло. Прихлупвам другия край (да има припокриване). Мажа прихлупената повърхност с масло. Слагам отново от плънката в средата (по-близо до основата). Навивам на руло от основата към дъгата.

По същия начин процедирам с останалите банички.

Подреждам ги в тава върху намаслена хартия за печене. Намазвам ги с масло (ако ми е останало) и с разбитото яйце с кисело мляко.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса. Малко преди да са готови ги поръсвам с настърган кашкавал и ги пека до готовност (ако сложите кашкавала предварително, има опасност да прегори).