използвам голяма плоска правоъгълна тава с нисък борд

Не си представям Коледа без Щолен. Имах късмета да го опитам още като дете, въпреки че израснах в соца. Имахме “връзки” с Германия и благодарение на това съм похапвала доста от този уникален, традиционен коледен сладкиш. Майка ми прави най-уникалният домашен Щолен. Сега, обаче, съм избрала да споделя адаптация по любима моя рецепта на Петя Аргирова, която е с марципан и смятам, че ще се хареса на повечето от вас.

Необходими продукти

за тестото:

500 гр брашно 

75 гр захар

ванилия на вкус

200 гр безсолно масло, меко

125 мл пресно мляко, затоплено

50 гр жива мая 

за плънката:

150 гр марципан, настърган на ренде

50 гр шам фъстък, без сол и счукан на едро

200 гр общо сушени плодове (използвах около 60 гр кайсии, 3 бр. смокини и останалото – стафиди, накиснати в ром и отцедени);

100 гр бадеми, нарязани

за украса:

малко парче марципан, разточено с точилка, от което с формичка за сладки изрязвам звезди (това е по желание)

за глазурата:

150 безсолно масло, разтопено

150 гр пудра захар

Това са необходимите грамажи за глазурата (понякога я правя и “на око”).

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлото мляко, разбърквам. Поръсвам с малко захар и 2 щипки брашно. Изчаквам да се активира.

Смесвам брашното, захарта и ванилията в подходящ съд и правя кладенче в средата, в което добавям 200 гр от маслото.

Постепенно наливам активираната смес с мая и замесвам тесто. Меся на ръка. Тестото е приятно за работа, меко и не лепи, защото съдържа много масло. Покривам го с найлоново фолио и втасва до удвояване на обема си.

Докато тестото втасва трябва да се заема с плънката. Смесвам марципана (150 гр) с нарязаните сушени плодове, счуканите бадеми и шам фъстъка. Пълнежът е готов.

Готовото тесто разточвам върху намаслена хартия за печене на квадратна кора с деб. около 1 см. Върху кората разпределям равномерно плънката. Леко я притискам към тестото.

Прехлупвам 1/3 от разточеното тесто с плънка (или почти да стигне до средата на квадрата). След което, подвивам един път срещуположната страна (все едно ще завивам на руло). Прехлупвам цялото това нещо заедно с подвитата част (така че да покрия малка част от първата вече прехлупена). Така при печенето се образуват 2 надлъжни кухини с плънка и е много ефектно при разрязване. Леко притискам надлъжно щолена, за да съм сигурна, че са добре свързани двете му прехлупени части, но улеят в средата трябва да се запази видим. Затварям добре краищата, за да остане плънката вътре.

Прехвърлям го заедно с хартията отдолу в плоска правоъгълна тава. Покривам го с фина памучна кърпа и втасва втори път.

Пека в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор до готовност. Трябва да получи приятен загар.

Още докато е топъл го намазвам с част от разтопеното масло (150 гр) и веднага го посипвам с пудра захар. Това е малко трудоемко. Буквално ми се наложи с пръсти да “облицовам” щолена с големи количества захар. След което, с помощта на силиконова четка отново го намазвам с масло (но с потупващи, леки движения, за да не размия пудрата захар).

Намазването правя на части, върху които веднага посипвам захар, иначе маслото ще изсъхне. Винаги след маслото облицовам с пудра захар…и така трябва да направя няколко слоя един върху друг масло-пудра захар, за да получа загладена бяла глазура по цялата повърхност. 

Готовият щолен украсявам с марципанови звездички.