6 порции

Тази супа направих по подобие на шотландската картофена супа с праз. Добавих риба и корен от хрян (много подходящ в случая). Резултатът е чудесен – плътна, питателна супа с характерен, леко пикантен вкус. В скандинавската кухня също се предлага подобно ястие, но вместо риба използват миди.

Необходими продукти:

500 гр филе от хек

1 голям стрък праз лук, нарязан на филийки

1 кг картофи, нарязани на кубчета (използвам с тънка кора и не ги беля)

1 морков, нарязан

корен от хрян, нарязан (около 15 см е коренът, който използвам; все пак зависи от вашия вкус – имайте предвид, че хрянът е специфичен и лют);

рибен бульон (използвам 1 малка кутийка на Knorr; консистенцията му е като доматено пюре – може да използвате всякакъв вид рибен бульон);

сол на вкус (не прекалявайте, защото бульонът е солен);

сушен естрагон (тарос) на вкус

1 с.л. сушен микс за риба

½ с.л. хмели сунели (грузински сушен микс)

бял пипер на вкус

черен пипер на вкус

чесън на вкус, пасиран

олио за запичане на рибата и за запържване на праз лука

Начин на приготвяне:

Запичам рибните филета в тавичка с малко олио/зехтин. След като са готови ги накъсвам на парченца и ги оставям настрана. Въпреки че рибата е филетирана, винаги внимателно проверявам за кости.

В тенджера запържвам праз лука в олиото (за кратко). Добавям картофите, хряна и всичко останало без рибата и чесъна. Доливам вода до желана консистенция. Ври на слаб огън около 20-30 мин. до готовност. 

Отстранявам от котлона и пасирам. Добавям рибните късчета с чесъна, връщам на слаб огън за 5 мин. колкото да се обединят ароматите. 

Сервирам супата поръсена с бял пипер и естрагон.