използвам кръгла тава с диам. 30.5 см

За тази феноменална баклава имах удоволствието лично, наживо да бъда обучена от Петя Аргирова. Първоначално е стъписващо да се разточват по 10 кори наведнъж…но всичко си има чалъм и когато има кой да ти обясни и покаже, нещата са лесни и приятни.

След обучението направих съвсем сама баклавата вкъщи и се получи без грешка, следващите пъти също. Изглежда трудно, но не е. Изисква търпение, но следвайки стъпките, няма как да не успеете. За резултата… думите са малко! Това е най-вкусната баклава! 

Обърнете внимание: мерителната чаша, която използвам е с вместимост 150 мл!

Необходими продукти

за тестото:

3 яйца

150 мл пресно мляко

150 мл олио

1 с.л. оцет

½ ч.л. сол

1 пакетче бакпулвер (10 гр)

6 чаши брашно (чашата е с вместимост 150 мл!)

за разточване на корите:

царевично нишесте (около 2 чаши)

за плънката:

300 гр орехи, смлени

канела на вкус (аз не я пропускам, иначе твърде силно усещам вкуса на маслото);

за заливката:

300 гр безсолно масло, разтопено 

за поръсване:

натрошен шам фъстък (по желание)

за сиропа:

4-5 чаши захар (аз слагам 5, обичам баклавата да е по-сладка)

5 чаши вода

лимонов сок от ½ лимон

розова вода на вкус (или друг аромат по избор…понякога слагам ванилия)

Начин на приготвяне на сиропа:

В тенджерка изсипвам водата, захарта и лимоновия сок. Разбърквам да се разтвори захарта. Ври на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа. Накрая добавям аромата (розова вода или друг). Оставям го настрана да изстине.

Начин на приготвяне на корите:

В подходящ съд разбивам яйцата. Добавям постепенно останалите продукти за тестото. Брашното оставям най-накрая и го добавям на части (може да се окаже, че няма да използвам цялото). Замесвам меко тесто. Мазно е и не лепи. Приятно е за работа.

Разделям тестото на 3 равни части. Всяка от тях разделям на 10 равни части, така че да получа общо 30 парчета тесто. Оформям 30 малки топки, които разполагам върху памучна кърпа и покривам с найлоново фолио.

Поръсвам обилно работния ми плот с нишесте. Взимам 1 топка, поставям я върху плота, поръсвам я с нишесте и я разточвам на кора с диам. колкото разтворена длан. Оставям кората настрана (поръсена обилно с нишесте).

Взимам втора топка и повтарям процедурата. Поставям втората кора точно върху първата. И така…докато получа 10 бр. кори една върху друга. В крайна сметка трябва да имам 3 купчинки с по 10 бр. кори всяка. Не забравям да поръсвам обилно корите с нишесте по време на разточване и при поставяне в купчинките.

Върху плота с поръсено нишесте започвам да разточвам първата купчинка от 10 кори (с точилка) – ВСИЧКИ ЗАЕДНО! Разточвам до достигане на диаметъра на тавата. Стават много тънки и заради нишестето се отделят една от друга.

Поставям ги в намаслена тава – както са разточени всички заедно една върху друга. Поръсвам цялата повърхност с половината количество орехи и канела.

По описания начин разточвам втората десетка кори. Полагам ги върху плънката. Поръсвам ги с останалото количество орехи и канела.

Идва ред на третата десетка кори. Разточвам ги и покривам с тях плънката.

Нарязвам баклавата по показания на снимките начин.

В разрезите поливам внимателно с разтопеното масло. 

Пека в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Трябва да е добре изпечена отвътре и да има хубав загар отгоре. Печенето е около 1 час или малко повече.

Ако бързо се зачерви отгоре, покрийте я с алуминиево фолио.

Заливам горещата баклава със студения сироп на няколко пъти, внимателно с черпак. Ако излея целия сироп наведнъж, има опасност да заплува и после да се скашка в средата като юфка. Веднъж съм правила тази грешка с кадаиф.

Поръсвам готовата баклава с шам фъстък (преди консумация трябва да престои поне 12 часа).