За тази рецепта използвам 2 филета от херинга. Не са големи, но са напълно достатъчни за предястие/лека вечеря за двама души. При гарнитурата не съм давала точни мерки и пропорции, не е необходимо – това може да прецените сами. Тук, важна е идеята за подходящо съчетаване на продукти. 

Херингата е риба със силно изразен вкус и аромат. Затова, гарнитурата трябва да е много семпла. Често хората избягват херингата заради костите. Но те са много тънки и спокойно могат да бъдат пренебрегнати (както при цацата или аншоата). Така че, това не е проблем. Освен това, херингата е уникално вкусна и същевременно бюджетна риба.

Необходими продукти:

 2 бр. филе от херинга (използвам леко опушена, осолена и с кожата)

масло на вкус

сол (по преценка – понякога херингата се продава осолена, както е в моя случай);

черен пипер (по желание)

магданоз, ситно нарязан

лимон на резенчета

за гарнитурата:

краставица, нарязана на кръгчета

зеленолистна салата (каквато обичате)

зехтин на вкус

сол на вкус

лимонов сок на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Противно на други рецепти, в които това е недопустимо, при херингата използвам т.нар. “brown butter” (кафяво масло). И така, загрявам маслото на котлона в подходящ съд. Когато леко започне да покафенява е готово. 

Поставям рибата в тавичка (с кожата към дъното), поливам я с кафеникавото масло и я пека в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност (става бързо). Периодично я обливам с маслото, което е по дъното на тавата. 

Сервирам рибата със семпла гарнитура от краставица и зеленолистна салата, овкусени със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. 

Филетата херинга поливам с маслото от печенето, поръсвам ги с черен пипер и магданоз, декорирам с резенчета лимон.