8 бр.

Много бърза, лесна и вкусна скандинавска рецепта от книгата Scandinavian Baking (Trine Hahnemann). Подходяща е и за Коледните празници – с много масло, марципан и мак…Ухае приказно!

Необходими продукти:

2 правоъгълни листа бутер тесто (2 листа х 320 гр всеки)

250 гр марципан

125 гр масло, безсолно

3 с.л. захар

1 яйце, разбито

мак за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтопявам маслото в микровълновата (да е меко, а не втечнено).

Настъргвам марципана на ренде. Добавям захарта и го “заливам” с топлото масло. Разбърквам добре да се получи гладка смес. Разделям я на 2 (поравно за двата листа бутер тесто).

Разстилам единия лист бутер тесто. Разделям го мислено на 3 равни части, успоредни на по-късата страна.

Мажа средната от край до край с марципановия крем. Прехлупвам едната ненамазана третина върху крема (да се припокрият плътно). Не натискам когато работя с бутер тесто! Намазвам повърхността на прихлупената част с марципановата смес. Върху нея прихлупвам останалата свободна третина. 

Режа полученото руло на 4 равни дебели парчета. Обръщам ги, така че ръбчето да остане отдолу и директно ги поставям в тава върху хартия за печене.

Мажа ги обилно с яйце и ги поръсвам щедро с мак.

Почиват 30 мин. покрити внимателно с памучна кърпа.

Пека на 220 градуса до готовност (по преценка може да намаля фурната по някое време).

Същата процедура прилагам и при другия лист бутер тесто. Получавам от двете рула общо 8 парчета десерт.

Не се притеснявайте, че по време на печене част от крема изтича върху хартията. Нормално и неизбежно е. Но пък може да измислите друг начин на сгъване на бутер тестото, за да остане целия крем вътре. Импровизациите са позволени! Аз се придържах към оригиналната рецепта.