използвам кръгла тава с диам. 33 см

Тази е сред най-вкусните, които съм опитвала някога! Преди време присъствах на кулинарен курс, посветен изцяло на Домашните баници. Там се научих да тегля кори, да разточвам, да ги премятам във въздуха и какво ли още не. Имах късмета и щастието да черпя опит директно от извора – лично Петя Аргирова ме въведе в голямото изкуство на домашно приготвените кори. Никога няма да забравя тази среща – вълнуваща, ползотворна, свързана с нови приятелства… Вече смело твърдя, че правя чудни баници с лекота и огромно удоволствие! 

Дано българската домакиня успее да съхрани и предаде напред безценните кулинарни умения и традиции, които сме наследили от нашите баби. 

А сега, запретнете ръкави и да разтеглим едни прекрасни домашни кори по рецептата на Петя! Тази баница наистина е уникално вкусна!

Необходими продукти:

700 гр брашно

430 мл топла вода

1 с.л. оцет

1 ч.л. сол

1 яйце, разбито

400 гр сирене, натрошено

200 гр масло (понякога ми отива малко повече)

Начин на приготвяне

на тестото:

В топлата вода добавям оцета и солта, разбърквам.

В купата за миксер изсипвам брашното. На тънка струя добавям оцетената вода. Меся 10 мин. с миксер (с приставките за тесто). Получава се много приятно меко тесто, което не лепи.

на корите:

Готовото тесто разделям на 20 равни части. От тях оформям гладки топки с големина колкото голямо яйце (приблизително).

Подреждам топките на разстояние върху леко набрашнена памучна кърпа. Покривам ги хлабаво с найлоново фолио да не съхнат. Престояват 30 тина минути.

Междувременно, разтопявам маслото в дълбок съд (в микровълновата). Трябва да е течно, топло, но не горещо. В него поставям 3 от топките тесто (така е най-лесно, защото плънката се слага през 3 кори; след като обработя и разтегля омаслените три топки – поставям следващите 3 и т.н.). 

Намаслявам добре тавата. Взимам една тестена топка (от тези, които съм потопила в маслото). Започвам да я “моделирам” във въздуха като леко с върха на пръстите я притискам по краищата и я въртя по овала. Виждам как бързо се разтегля. Когато стигне около 25 см я пускам в центъра на тавата.

Хващам я внимателно от единия край, повдигам (за да влезе въздух), изтеглям и залепвам за края на тавата. После завъртам тавата, отново хващам кората, повдигам, изтеглям към ръба на тавата и залепвам.

И така… продължавам докато разтегля цялата кора и заеме формата на тавата. Прозрачна и еластична е. Напръсквам я щедро с масло.

Взимам втора топка тесто от маслената баня и повтарям стъпките. След като я разтегля във въздуха я поставям в центъра на първата и започвам да я разтеглям по познатия начин – хващам, повдигам, изтеглям и залепвам за първата кора.

Не се притеснявайте, ако първите 2 кори се свият. Просто ги разтеглете отново заедно (случва се понякога). Не е никакъв проблем, ако някоя кора се скъса. Нито ще повлияе на вкуса, нито на външния вид. И така…напръсквам с масло и втората разтеглена кора.

Продължавам с третата топка тесто от маслената баня. Повтарям стъпките дотук. Но вече идва ред на плънката. След като напръскам третата кора с масло, поръсвам я с натрошено сирене. 

Междувременно съм сложила следващите 3 топки в топлото масло (маслото трябва да се поддържа топло). Разтеглям ги във въздуха, полагам ги върху другите…хващам, повдигам, изтеглям и залепвам. Напръсквам с масло…

Като свърша с поредната тройка кори отново поръсвам със сирене и т.н. 

Най-отгоре завършвам баницата с 2 кори. Остана ми мъничко масло и го напръсках върху последната кора.

Поливам баницата с разбитото яйце (да се стече навсякъде по повърхността; помогнах си с четка).

Слагам я в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор.

Пека 50 минути.

Изпечената баница напръсквам с вода.

Покривам я с фина памучна кърпа за 10 мин.

Режа я на триъгълни парчета с домакинска ножица. Препоръчвам да се яде топла.