14 кюфтета (7 щедри порции)

Една много хубава българска рецепта, която обичаме вкъщи. Вкусна и засищаща, подходяща за изхранване на големи фамилии и лесна за приготвяне. Адаптирам чудесна рецепта от Петя Аргирова. Няма какво да ви затрудни. Единствено, внимавайте с варенето на кюфтетата. Трябва да е на слаб котлон, за да не се разпаднат. 

Необходими продукти 

за кюфтетата:

740 гр свинска кайма (с такава разфасовка разполагам)

½ ч.ч. ориз (чашата е с вместимост 300 мл)

½ глава кромид лук, нарязан на ситно 

3 ч.л. сол

черен пипер на вкус

подправка за кайма на вкус

магданоз, нарязан на ситно

1 голямо яйце

за бульона:

1 морков, нарязан на ситно

½ глава кромид лук, нарязан на ситно

1 кубче бульон (разполагам с пилешки)

за застройката:

500 гр кисело мляко

4 големи яйца

5 с.л. брашно

магданоз, нарязан на ситно

ще ми трябва още:

брашно за овалване на кюфтетата

Начин на приготвяне:

Смесвам добре всички продукти за кюфтетата. Оформям топки (ако сместа е лепкава си навлажнявам дланите с вода), овалвам ги в брашно (брашното съм поставила предварително в широк съд).

Междувременно, на котлона съм поставила тенджера с вода, в която са нарязаните: морков, ½ глава кромид лук и кубчето бульон. След като заври, намалявам на най-ниска степен, изчаквам да се успокои водата и тогава едно по едно с помощта на голяма лъжица пускам кюфтетата в тенджерата. Ври 30-40 мин. на слаб огън.

Смесвам продуктите за застройката до хомогенна смес, като накрая добавям магданоза (използвам дълбок съд).

Към готовата застройка добавям 1 черпак от течността, в която са врели кюфтетата. Разбърквам. Добавям втори…разбърквам. Трети…и така, докато прехвърля по-голямата част от течността в съда със застройката, за да се доближат температурите на двете смеси. 

После бавно изливам сместа със застройката обратно в тенджерата. В момента, в който виждам, че ястието е на път да заври, отстранявам тенджерата от котлона.

При сервиране поръсвам с нарязан магданоз (по желание).