2 порции

Обичам почти всякакви гъби, а кашата ми е много любимо ястие. Свързвам го с вълшебната руска гора, с приказните истории за Маша и Мечока…Да се върнем към моята каша. Използвах Челадинки (или както напоследък ги наричат Челядинки) – признавам, че това не са най-предпочитаните от мен гъби, защото имат много хлъзгава текстура…но с това разполагах. Може да използвате каквито гъби обичате. Рецептата е лесна, много ароматна и засищаща. Не би затруднила дори съвсем начинаещ кулинар.

Необходими продукти:

500 гр гъби (в случая Челядинки)

1 голяма глава кромид лук, нарязан на полумесеци

масло на вкус (отива им повече) – за веган вариант го заменете с растително;

1 с.л. червен пипер (пушен)

2 с.л брашно

сол на вкус

черен пипер на вкус

сушена мащерка на вкус

Начин на приготвяне:

В подходящ съд запържвам лука в маслото при непрекъснато бъркане докато омекне. 

След което, добавям червения пипер и разбърквам за секунди. Веднага след това добавям брашното и продължавам да разбърквам, като котлонът е на ниска степен, за да не загори дъното. Получава се лепкава топка – така трябва да е.

Доливам постепенно вода, която да “размие” тази топка (при непрекъснато бъркане). Не трябва да има никакви бучици брашно или червен пипер. Количеството вода е толкова, колкото да хомогенизира сместа.

Добавям гъбите, овкусявам със сол, черен пипер и мащерка. Доливам още вода до желана консистенция. Имайте предвид, че ястието ще се сгъсти още при варенето и след изстиването.

Ври на слаб огън до готовност. Просто опитайте някоя гъбка и преценете. Времето на варене зависи от вида гъби, които използвате.