3 бр. питки с диам. около 25 см всяка

Много харесвам кухнята на народите от Черноморския басейн – Армения, Грузия и не само…Това са страни с уникална, богата култура и природа, където традициите са на особена почит. 

Вярвам, ще оцените тази рецепта! Адаптирах я от любим мой кулинарен канал.

Арменските питки са прекрасни по две причини. Първо са невероятно вкусни. Когато са топли са хрупкави и ароматни, а когато изстинат са меки, еластични…просто чудни! Второ – тази рецепта предлага възможността да си приготвим хляб с мая, който много се доближава като вкус до хляба с квас. 

Не винаги имаме време и възможност да отглеждаме квас вкъщи. Арменските питки са най-доброто решение в случая – автентични, апетитни…все едно току що излезли от семейната пекарна в някой уютен, малък град на Изток.

Необходими продукти

за т.нар. квас:

1 ч.ч. брашно

1 ч.ч. топла вода

1 ч.л. захар

7 г суха мая (1 пакетче на д-р Йоткер)

за тестото:

1 и ½ ч.ч. топла вода

1 и ½ ч.л. сол

5 ч.ч. брашно (започнете с 3, 3 и ½ ч.ч… и постепенно добавяйте; може да се окаже, че няма да се наложи да използвате цялото);

ще ми трябват още:

олио за намасляване на ръцете и хартията за печене

1 белтък + 1 с.л. вода, разбити (за намазване)

Начин на приготвяне на кваса:

Смесвам всички продукти за кваса. Покривам съда с найлоново фолио и го оставям настрана за 3 часа. В крайна сметка се получава смес с много балончета на повърхността. След тези 3 часа, т.нар. квас е готов за работа.

Начин на приготвяне на тестото:

Изсипвам балончестата смес (тип квас) в купата към миксера. Добавям водата, солта и брашното на части. Меся с миксер, като използвам куките за тесто. Тестото трябва да е много еластично, с високо водно съдържание (прилича нa тесто с истински квас). Не се изкушавайте да добавяте твърде много брашно. 

Премествам готовото тесто в намаслен съд, покривам го с найлоново фолио и го оставям да втаса докато удвои обема си. 

След което, отново го омесвам нежно с намаслени ръце – само колкото да изкарам въздуха и отново го покривам да втаса втори път докато удвои обема си.

Разделям втасалото тесто на 3 топки. Омесвам ги поотделно върху набрашнена повърхност, за да ги изгладя и да им придам хубава форма. 

Поставям всяка топка в кръгла тава върху намаслена хартия за печене. Разстилам я внимателно с ръце, като в средата оформям нещо като диск, окръжност…притискам с пръсти по овала му, за да изпъкне и да се получи хубав улей около него.

Пак с помощта на дланта ми (във вертикална посока) правя 2 успоредни улея върху диска. Споделям видео, което ще даде повече яснота за оформянето на питките (21.30 мин.).

Оформените питки оставям да си починат за 15 мин. покрити с фина памучна кърпа. После, ако се наложи им дооправям релефа. 

Намазвам ги с разбития с вода белтък.

Пека в предварително загрята фурна на 250 градуса с вентилатор за 20 мин. Все пак ги наглеждайте.

Времето на печене зависи от съда, печката и т.н. По време на печене във фурната има съд с вода.