4 порции

Тези яйца ги готвеше прабаба ми, баба ми, после майка ми и сега аз. Много вкусна, ароматна и засищаща гозба (и евтина, особено ако трябва да се нахрани армия от мъже).

Това е вид каша с поширани яйца. Не бях я правила от години. Реших да вдъхна отново живот на тази прекрасна гозбичка, защото си струва да присъства в семейния рецептурник.

Необходими продукти:

8 яйца

9 стръка пресен лук, нарязан на колелца

5 с.л. брашно

1 с.л. червен пипер

1 с.л. сол

черен пипер на вкус

олио за запържване на лука

1 л вода

едро счукан лют пипер, за поръсване

магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Запържвам лука в тенджерка с олио на дъното.

След като е готов, добавям червения пипер и разбърквам за секунди, колкото да усетя аромата му. 

Идва ред на брашното. Добавям го при непрекъснато бъркане и слаб котлон (бързо загаря). Получава се лепкава смес – така трябва да бъде. Веднага добавям водата (около 1 литър съм преценила, че е оптималното количество, за да се получи консистенция на каша). Овкусявам с подправките (без лютия пипер и магданоза). 

След като заври всичко дотук, изчаквам минута-две и добавям едно по едно яйцата (аз чупя много бързичко всяко поотделно в чашка и веднага го изсипвам във врящата смес). Котлонът да е слаб, иначе започва едно бълбукане…и загаря. След добавяне и на последното яйце засичам около 4 мин. Вижда се как белтъкът е побелял (процесът е като поширане). След това отстранявам от огъня.

Сервирам по 2 яйца на порция с кашестия сос, поръсвам с лютия пипер и магданоза. По желание може да поръсите и малко черен пипер.

Сърцевината на яйцата трябва да е рохка.