16 бр. големи кюфтета

Картофените кюфтета са ни любими вкъщи. Баба ми ги правеше много, ама много вкусни. В друга публикация ще покажа и нейната рецепта. Най-голямата тревога за домакините е, че тези кюфтета често се разпадат при термична обработка. Тук, аз обяснявам как това да не се случи – не твърдя, че моят метод е най-добър и най-рационален, но със сигурност работи. Доказано е многократно. Въоръжете се с търпение и няма да сгрешите!

Необходими продукти за картофената “кайма”:

1 и ½ кг картофи (с много тънка кора са; не ги беля)

2 глави кромид лук, нарязани на ситно

1 стрък праз лук, нарязан на ситно

200 гр твърдо сирене, натрошено

магданоз, нарязан на ситно (повече е по-добре)

черен пипер на вкус

индийско орехче на вкус

едро счукани сушени чушки (може и люти)

2 яйца

ще ми трябват още:

олио за пържене/печене

царевично/бяло брашно за овалване на кюфтетата

4-5 големи яйца, разбити (за потапяне на кюфтетата)

Начин на приготвяне:

Сварявам картофите (не трябва да са преварени). Намачквам ги. Не ги пюрирам, искам да се усещат малки парченца. 

Към тях добавям останалите продукти за “каймата” и замесвам.

Покривам сместа с найлоново фолио и я оставям да престои в хладилник. Така се охлажда, стяга и се подобрява спойката (това помага кюфтетата да не се разпаднат впоследствие).

След което, оформям кюфтета с влажни ръце. Съветвам ви да са по-малки. Аз ги направих едри, което затруднява “обличането” им в яйце и брашно и винаги съществува риск да се раздробят. Овалвам ги в брашно (хубаво от всички страни). Потапям ги в разбитите яйца (пак от всички страни). Подреждам ги в намаслена тава (използвах 2 алуминиеви тавички за еднократна употреба). 

Поставям тавичките с кюфтетата във фризера. Престояват колкото е необходимо. Имайте търпение. Трябва кюфтетата да станат твърди от всички страни. Едва тогава са готови за термична обработка. Това е изпитан начин, че няма да се раздробят при печене/пържене.

Изваждам готовата тавичката от фризера, доливам олио на дъното и веднага я поставям в предварително загрята фурна на 220 градуса. По време на печене внимателно обръщам кюфтетата с тънка дървена шпатула, за да хванат коричка от двете страни. 

Изваждам ги върху хартиена салфетка, която ще поеме излишната мазнина.

Идея:

Давам ви идея за няколко допълнителни съставки, които са подходящи и може да добавите в картофената “кайма”, ако желаете:

копър, ситно нарязан

див лук, ситно нарязан

сол (зависи колко е солено сиренето, внимавайте)

чубрица (много им отива)