около 30 см диам.

Рецептата за тази питка е адаптирана идея от книгата Samarkand (Caroline Eden & Eleanor Ford). Не веднъж съм споделяла, че много обичам грузински, арменски и като цяло ястия и печива от Централна Азия. 

И така, направих една грузинска плоска питка, която стига горе-долу за двама/трима души. В оригиналната рецепта, с посоченото количество брашно се получават 2-3 малки питки. Вие преценете кой вариант ви допада повече. Идеята е много лесна за изпълнение, вкусът е автентичен!

Необходими продукти:

350 мл хладка вода

380 гр брашно

50 гр жива мая (това количество мая е доста, но така съм го правила досега; може да опитате с по-малко);

1 ч.л. захар

1 и 1/2 ч.л. сол

олио за намазване на питката

семена нигела за поръсване (може и други, аз разполагам с такива)

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в хладката вода. Добавям захарта и поръсвам с щипка-две брашно. Изчаквам да се активира.

Изсипвам брашното в купата към миксера. Правя кладенче. По периферията добавям солта, а в средата готовата смес с мая. 

Замесвам с миксер, като използвам куките за тесто. Получава се лепкаво – така трябва да бъде.

Прехвърлям го в намаслена купа, покривам го с найлоново фолио и го оставям да втасва докато удвои обема си. 

След което, с намаслени ръце го омесвам за кратко. Оформям топка, която поставям в тава върху намаслена хартия за печене. Разстилам я с ръце да стане на питка (не прекалено тънка). Покривам я с фина памучна кърпа и втасва втори път.

След което, в средата на втасалата питка правя вдлъбнатина (като поничка, но без да стигам до дъното на тавата). Направих тази вдлъбнатина като използвах мандарина, на която намазах кората с олио. Използвайте каквото имате под ръка. Вдлъбнатината надупчвам с вилица (плитко) – за визуален ефект.

Мажа борда на питката с олио и го поръсвам със семена нигела. Следвах оригиналната рецепта. Но следващия път бих намазала борда не с олио, а с яйце/белтък за по-добър външен вид и по-добра спойка със семената (иначе много се ронят след изпичане).

Пека в предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор за около 25 мин. След като изстине малко, питката е мека като душичка. Също ще забележите, че притежава еластична текстура подобна на текстурата на някои видове арменски хляб.