6 бр. големи тумбести чушки, разрязани надлъжно на 2 (общо 12 половини/лодки)

Много любима рецепта, която баба ми правеше уникално! Наричаше това ястие “Пирян”. И аз така го запомних. Ще кажете, ама това са прости чушки с ориз. Да, но за да се постигне невероятния вкус на бабините чушки (само с няколко продукта) се изисква много добър баланс между съставките. Баба ми готвеше “на око”. Наложи се няколко пъти да правя тази рецепта, докато уцеля въпросния баланс. 

Необходими продукти:

6 бр. големи тумбести чушки, разрязани надлъжно на 2 и почистени от семките (запазвам дръжките за по-добър външен вид);

1 голяма глава кромид лук, нарязан на дребно

3 ч.ч. топла вода

1 ч.ч. ориз

1 с.л. сол

1 с.л. чубрица

магданоз, ситно нарязан (повече е по-добре)

олио на вкус (за запържване на лука и за запичане на пълнените чушки)

за заливката:

олио на вкус (около 4 с.л.)

2 с.л. червен пипер

100 мл винен оцет

ще ми трябват още:

магданоз, нарязан на ситно за поръсване

черен пипер за поръсване

пресни домати за сервиране

Начин на приготвяне:

В тенджерка запържвам лука с малко олио. Минутки преди да е готов, добавям ориза, овкусявам с подправките (сол и чубрица). Котлонът трябва да е на най-ниска степен. Разбърквам непрекъснато за няколко минути и внимавам да не загори ориза. 

Доливам 3 ч.ч. топла вода. Ври на слаб огън 10-15 мин. (преценете). Оризът не трябва да е напълно готов. Отстранявам тенджерата от печката. Добавям магданоза и разбърквам. Ако е останала неабсорбирана вода и сместа ви изглежда по-рядка от очакваното – няма проблем. Ще се сгъсти при печенето.

С получената смес пълня лодките-чушки и ги подреждам в тава с капак. Ако ви остане плънка, разпределете я около чушките. Доливам мъничко олио на дъното на тавата и вода (горе-долу до средата на чушките). Покривам тавата с капака и пека на 220 градуса в предварително загрята фурна. Ако нямате тава с капак, покрийте я с алуминиево фолио.

Към края на печенето си подготвям заливката като смесвам 4 с.л. олио с червения пипер и оцета. Получава се гъста смес. С помощта на силиконова четка (или просто с лъжица) я нанасям върху повърхността на чушките. Тази смес ги запечатва, придава им симпатичен външен вид и киселичък вкус, който много, много им подхожда.

Запичам ги вече без капак/фолио, за да хванат хубава коричка. 

Сервирам готовите чушки с нарязани отстрани пресни домати (много им отива) и ги поръсвам с магданоз и черен пипер.