използвам 2 тави за двата вида (едната е правоъгълна и дълбока с разм. 28/18 см, а другата е със същата вместимост, но квадратна)

Тази идея е адаптация по рецепта на шеф Деси Томова. Моята майка също приготвя подобно ястие. Изключително вкусно е. Направих го с букет от ароматни сирена. Може да използвате най-обикновен кашкавал и само краве сирене – пак става чудесно. Пресното мляко може да се замени със сметана (вкусно е, но е още по-калорично). Изпекох огретена в две тави (едната е само със сирена, а другата със суджук).

Необходими продукти:

2.3 кг картофи, белени (това е грамажът след като съм ги обелила)

120 гр сирене “Едам” на тънки филийки

180 гр кашкавал, настърган

225 гр овче сирене

200 гр краве сирене

110 гр масло, на малки бучици

100 гр суджук, нарязан на тънко (използвам го само в единия вид огретен)

1 и ½ ч.ч. пресно мляко (чашата е с вместимост 300 мл)

за поръсване:

сирене Чедър (използвам червен узрял Чедър, настърган)

за заливката:

2 ч.ч. пресно мляко

6 с.л. брашно

2 щипки сол или на вкус

индийско орехче на вкус

Смесвам продуктите за заливката до хомогенна смес. Прецеждам я и е готова!

Начин на приготвяне:

Сварявам картофите за 10 тина минути (зависи от картофите, но в никакъв случай не трябва да са напълно сготвени или разварени). Нарязвам ги на дебели кръгчета.

Намаслявам дъното на съда за печене. Покривам го с част от пресното мляко. Нареждам пласт картофи, отгоре натрошавам от овчето и кравето сирене. Върху тях разпределям от филийките “Едам” и настъргания кашкавал. Отново следва пласт картофи, масълце на бучици и добавям внимателно останалото пресно мляко. 

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Малко преди да е напълно готово ястието го покривам със заливката. След като се изпече, поръсвам с “Чедър” и го оставям във фурната само колкото да се разтопи сиренето.

Идея:

Може да следвате предложената рецепта за огретен, като между пластовете разположите парченца суджук. Получавате различен вкус, много приятен, с допълнителни аромати от подправките на суджука.