използвам правоъгълен керамичен/стъклен съд с разм. 28/18 см

След няколко опита успях да докарам идеалните за мен съотношения и този сладкиш се превърна в любим за всички в семейството. Не се пече. Лесен е и много бърз, ако предварително сте изцедили киселото мляко. Идеята за тортата видях преди много години в предаването “На кафе” по Нова телевизия (представена от Кремена Халваджиян). 

Необходими продукти:

300 гр бишкоти (този грамаж е като минимум и е приблизителен, защото различните марки бишкоти са с различна големина и плътност; също така, зависи какъв съд ще използвате – дали ще имате 2 или 3 пласта бишкоти);

1 компот от белени праскови (течното съдържание да е около 400 мл; използвам и част от плодовете);

800 гр заквасена сметана, неподсладена

2 кг кисело мляко (високомаслено, гъсто)

1 1/3  ч.ч. пудра захар (пресята)

ванилия на вкус

орехи за поръсване (счукани)

Начин на приготвяне:

Поставям гевгир с крачета в дълбок съд. Застилам дъното на гевгира с памучна кърпа (използвам кърпа, която е за увиване на печива, да стърчи извън гевгира от всички страни). В нея поставям киселото мляко от вечерта да се отцеди от излишната вода. 

На сутринта прехвърлям изцеденото мляко в подходящ съд. Добавям сметаната, пудрата захар и ванилията. Разбърквам добре. Кремът е готов.

В купа с широко дъно изсипвам течността от компота, в която потапям за секунда една по една всяка от бишкотите от двете страни. Подреждам ги плътно на дъното на керамичен правоъгълен съд.

Отгоре равномерно нанасям пласт от крема (да не е много дебел).

Върху него през малки разстояния подреждам праскови от компота, нарязани на много тънки парченца.

Покривам парченцата с още един пласт крем. Отново идва ред на нов пласт плътно наредени бишкоти, напоени в компот. Върху тях разстилам равномерно останалия крем. Поръсвам с орехи.

Завивам тортата с целофан (преценила съм, че така е най-удобно, за да не се нарушава външния вид и да не изсъхва).

Престоява в хладилник от 12 до 24 часа преди консумация.