8 бр. кръгли, едрички

Правя тези еклери с по-голям размер от обичайните. Приготвям стандартно еклерово тесто с малко повече брашно. Предимството в случая е, че кремът се приготвя много бързо, без варене. Добре е, ако разполагате с качествен вишнев сироп за постигане на отличен резултат.

Необходими продукти 

за тестото:

130 мл вода

55 гр масло

1 с.л. олио

2 щипки сол

1 ч.л. захар

130 гр брашно

2 яйца размер “М” (средни)

1 яйце размер “L” (голямо)

за крема:

100 мл гъст сладък сироп от вишни

5 с.л. пудра захар (все пак зависи колко е сладък вишневия сироп)

250 мл течна млечна сметана

ще ми трябва още:

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне на крема:

В удобен съд смесвам продуктите за крема. 

Разбивам с миксер на най-ниска степен до сгъстяване и получаване на кремообразна смес. 

Покривам крема с найлоново фолио и го прибирам в хладилника.

Начин на приготвяне на еклерите:

Слагам водата, олиото, солта и захарта в тенджерка. Трябва да се загреят достатъчно (не е нужно да завират). Добавям маслото и разбърквам – трябва да се разтопи.

Отстранявам от котлона и добавям брашното наведнъж. Разбърквам с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира (става на лепкава топка). Връщам я за кратко на топлия котлон и продължавам да бъркам за минута-две. На дъното на тенджерата се образува тънък филм – така трябва да бъде.

Изчаквам тестото да се охлади. След което започвам да добавям едно по едно яйцата. Добавям първото и разбърквам до пълното му абсорбиране от тестото. После добавям второто и отново разбърквам до пълното му усвояване от сместа. Повтарям същото действие с третото. Сместа трябва да е удобна за шприцоване, не трябва да е рядка, а гъста и кремообразна.

Готовата смес прехвърлям в сладкарски пош. Използвам звездовиден накрайник и шприцовам еклерите във форма на розички върху намаслена хартия за печене, поставена върху плоска тава. 

Ако при шприцоването са се образували връхчета ги заглаждам с мокър пръст.

Пека на 150 градуса с вентилатор за 50-55 мин. По време на печене ги наблюдавам през стъклото и НЕ отварям фурната. Ако еклерите са недопечени, ако са твърде големи или ако отворя фурната по време на печене, ще се смачкат. Важно е да го знаете!

Готовите еклери охлаждам върху решетка. 

След като изстинат правя дупчица в центъра на основата на всеки еклер с остър нож, през която шприцовам крем.

Това не е трудно, тъй като по време на печене се е образувала голяма кухина във всеки еклер. Кремът шприцовам с пош с удължен накрайник (виж снимката по-горе).

Поръсвам ги с пудра захар.