12 бр. с дължина 11 см

Наскоро си купих страхотна книга с рецепти само за еклери – истинско изобилие от форми, цветове, кремове. Не предполагах, че има толкова много видове. Захванах се веднага да изпробвам някои от идеите.

Представям ви моята адаптация на рецепта от книгата Creative Eclairs (Ruth Clemens) – еклери с пълнеж от крем “Мока”. Подходящи са за пристрастените към вкуса на кафето (слагам себе си в това число). 

Необходими продукти

за тестото:

130 мл вода

55 гр масло, безсолно

1 ч.л. олио

¼ ч.л. сол

1 ч.л. захар

100 гр брашно

4 яйца, размер “L”

за крема:

600 мл пресно мляко

100 гр захар

4 големи жълтъка

50 гр царевично нишесте

2 ч.л. с връх нес кафе

15 гр какао, натурално 

20 гр настърган черен шоколад за готвене (кувертюр)

за декорация:

150 гр бял шоколадов кувертюр, разтопен на водна баня

гранулки нес кафе за поръсване

Начин на приготвяне на крема:

Разбивам захарта с жълтъците и нишестето.

В тенджерка слагам да заври млякото. Малко преди да кипне към него добавям яйчената смес при непрекъснато бъркане до сгъстяване (котлонът да е слаб, защото бързо прегаря) – може дори почти веднага да отстраните крема от котлона.

Добавям кафето, какаото и черния шоколад (след като вече съдът не е на печката, но сместа трябва да е гореща). Разбърквам всичко да се хомогенизира. Кремът е готов. Оставям го да се охлади покрит с найлоново фолио.

Начин на приготвяне на еклерите:

Слагам водата, олиото, солта и захарта в тенджерка. Трябва да се загреят достатъчно (не е нужно да завират). Добавям маслото и разбърквам – трябва да се разтопи.

Отстранявам от котлона и добавям брашното наведнъж. Разбърквам с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира (става на лепкава топка). Връщам я за кратко на топлия котлон и продължавам да бъркам за минута-две. На дъното на тенджерата се образува тънък филм – така трябва да бъде.

Изчаквам тестото да се охлади. След което започвам да добавям едно по едно яйцата. Добавям първото и разбърквам до пълното му абсорбиране от тестото. После добавям второто и отново разбърквам до пълното му усвояване от сместа. Повтарям същото действие с 3-то и 4-то яйце. Сместа трябва да е удобна за шприцоване, не трябва да е рядка. Затова преценете спрямо гъстотата на тестото дали да добавяте последното яйце (случвало се е да го пропусна). Накрая получавам гъста кремообразна смес.

Готовата смес прехвърлям в сладкарски пош. Използвам звездовиден накрайник и шприцовам еклерите в специална тава за еклери, която е предварително намаслена. Тавата помага еклерите да са еднакви по размер и да запазят добра форма по време на печене. Ако нямате такава тава, шприцовайте ги върху намаслена хартия за печене, поставена върху обикновена плоска тава. 

Ако при шприцоването са се образували връхчета ги заглаждам с мокър пръст.

Пека на 160 градуса с вентилатор за 50 мин. По време на печене ги наблюдавам през стъклото и НЕ отварям фурната. Ако еклерите са недопечени, ако са твърде големи или ако отворя фурната по време на печене, ще се смачкат. Важно е да го знаете!

Готовите еклери охлаждам върху решетка. 

След като изстинат правя по 3 дупчици в основата на всеки еклер с остър нож, през които шприцовам крем.

Това не е трудно, тъй като по време на печене се е образувала голяма кухина във всеки еклер.

Кремът шприцовам с пош с накрайник, който има удължен връх (виж снимката).

Междувременно, на водна баня съм разтопила белия шоколад.

В него потапям САМО горната повърхност на всеки еклер. 

Подреждам еклерите в подходяща чиния.

Поръсвам ги с гранулки нес кафе.

Добре е преди консумация да престоят в хладилник няколко часа.

Идея:

Може изцяло да разрежете еклерите по дължина.

Шприцовайте крем върху основата и покрийте с капака.