10 парчета

използвам тава с размери 33/25/6 см

Мисля, че това е най-вкусната баница с готови кори. Правила съм я много пъти на международни участия и винаги успявам да впечатля чужденците. Рецептата е от майка ми. Понякога към плънката добавям суров нарязан спанак – става чудесна! Случвало се е да заменя маслото с мас…ефектът е нежно топящо се солено изкушение с много богат яйчен вкус – просто душичка!

Необходими продукти:

400 гр. кори за баница

6 яйца

500-550 гр. кисело мляко

1 ч.л. сода

3 щипки брашно, големи

300 гр. твърдо сирене, натрошено

125 гр. масло, разтопено

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата, брашното и киселото мляко. Добавям содата и накрая сиренето. Разбърквам добре. Плънката е готова.

В намаслена тава поставям 2 кори една върху друга, с щедро поръсено масло между тях. Поръсвам горната кора навсякъде с плънка. Покривам я с втора двойка кори с масло между тях. Отново поръсвам горната с плънка и т.н.

Когато свършат корите, нарязвам баницата на квадрати.

Изливам отгоре остатъка от плънката, така че да покрие навсякъде последния пласт кори. Ако е останало масло, разпръсквам го и него най-отгоре.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса. 10 мин. след началото на печене намалявам на 175. Общото печене е около 40-50 мин. (зависи от печката и съда, в който печете).

Проверявам с дървено шишче дали е готова. Добре е печенето да е по-дълго на по-ниска температура, за да се изпече и в средата.

Обичайно баниците се ядат топли, но тази е по-хубава студена.