27 бр. мини-сармички

Необходими продукти:

220 гр лозови листа (използвам от консерва; грамажът е за отцеденото съдържание на буркана);

1 ч.ч. ориз Басмати

2 глави кромид лук, нарязан на ситно

3 средни моркова, настъргани

40 гр сушени гъби, накиснати в 1 ч.ч. топла вода да омекнат

35 гр кедрови ядки (може да са запечени)

олио на вкус, за запържване/за печене

подправки на вкус – черен пипер (повече е по-добре и да е едро счукан), сух джоджен, сух марокански микс (по желание), чубрица, щипка-две сух копър (може и свеж, тогава сложете повече), сол (внимавайте със солта, защото лозовите листа от консерва са солени);

лимонов сок на вкус (много им отива)

за сервиране (по желание):

кисело мляко (гъсто), овкусено със ситно нарязан копър, пасиран чесън, едри флейки сол, поръсено със сушен риган и капки зехтин.

Начин на приготвяне:

В тенджера с олио на дъното запържвам лука и морковите. Когато са готови добавям ориза и подправките. Разбърквам за минутка. Доливам ¾ ч. ч. топла вода. Ври за кратко на слаб огън, докато ориза абсорбира водата. След което отстранявам от котлона. Добавям кедровите ядки и отцедените, нарязани сушени гъби. Плънката е готова.

В средата на разгърнат лозов лист слагам от плънката (от грапавата страна на листа) – около 1 с.л., все пак зависи колко големи са лозовите листа. Може да сложите и повече пълнеж. Също така, ако листата са прекалено малки, използвам по 2 на сармичка (като ги припокривам).

Свивам навътре към плънката краищата на лозовия лист – успоредно от двете противоположни страни (да се покрие плънката изцяло). След което го свивам по същия начин от останалите две противоположни страни. Зависи от големината и здравината на листата – импровизирайте! Няма проблем, ако има припокриване, дори е желателно. Не е нужно да спазвате строги правила при свиване. Единствено ви препоръчвам сармичките да са плътно навити, за да не изтича плънката.

Подреждам ги в тава. Поставям върху сармите порцеланова чиния с подходяща форма и размер, която да ги придържа плътно към дъното по време на печене. Така няма да развалят формата си.

Отстрани в тавичката, около чинията добавям олио на вкус и водата от гъбите, която да покрие сармите изцяло. Ако е необходимо, долейте още. 

Запечатвам тавата с алуминиево фолио и пека около 30 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да са готови отстранявам фолиото. Оставям ги за кратко да се запекат отгоре.

Сервирам ги отцедени. Овкусявам ги щедро с лимонов сок. Лимонов сок може да се добави върху сармичките в тавата, още преди печене и после допълнително да се полеят при сервиране. Много им отива киселия вкус.

Съвети:

Ако искате да получите по-наситен вкус на плънката:

  • предварително запечете на сух тиган кедровите ядки;
  • гъбите (изцедени и нарязани) ги запържете в малко мазнина да освободят аромата си и после ги добавете към плънката;
  • подправките може да замените с други, които предпочитате или смятате, че са подходящи (понякога използвам само сол, черен пипер и чубрица/или средиземноморски подправки);
  • чесънът също е подходящ за допълнително овкусяване на плънката

При сервиране може да полеете сармичките със запържен в малко олио пушен червен пипер (1 с.л.).

За хората, които не постят предлагам млечна гарнитура, която споменах в началото на рецептата. Изключително подходяща е като допълнение към лозовите сарми.