30 бр.

Целувките (Meringues) са популярни в цял свят (за Европа съм сигурна). Благодаря за рецептата на Петя Аргирова. Преди съм правила и други видове целувки (не много успешни). Тези са най-сполучливите – прекрасни като вкус и вид! За първи път използвам царевично нишесте в подобни сладки – гарантирам, че идеята работи безупречно.

Необходими  продукти:

7 белтъка 

200 гр кристална захар

30 гр царевично нишесте

160 гр пудра захар

ванилия на прах (по желание)

оцветител (по желание, но да е прахообразен, защото течният ще развали консистенцията);

Начин на приготвяне:

В суха и чиста купа (бъркалките на миксера също трябва да са идеално чисти и сухи) разбивам белтъците с помощта на миксер на ниска степен. Не е допустимо да има дори малко парченце жълтък или капка вода.

Постепенно на 4-5 пъти към белтъците добавям захарта и продължавам да разбивам – цялото разбиване е около 15 мин., като към края превключвам миксера на по-висока степен и съвсем на финала отново на ниска. Сместа постепенно става хомогенна и кремообразна. Накрая трябва да не променя формата си при накланяне и обръщане на купата – това означава, че е готова за следващите стъпки.

След което, добавям на порции царевичното нишесте и пудрата захар (предварително смесени и пресяти, за да няма бучици). Разбърквам внимателно с шпатула, не с миксер!

Пълня пош с получената смес и я шприцовам в тава върху хартия за печене. Използвам звездовиден накрайник за поша.

Пека в предварително загрята фурна (по-скоро процесът е сушене) на 100 градуса с вентилатор за 2.5 часа.

Съветвам ви след първия час да разчупите и опитате една сладка, защото времето за сушене е много индивидуално и зависи от фурната и големината на целувките.

Забелязала съм, че по-крайно разположените изсъхват напълно, а онези в средата запазват леко дъвчаща сърцевина (както аз ги предпочитам).