8 бр.

Тези мекици са поредния ми успех, свързан с Кваса. Проблемът е, че се изядоха на минутата и бяха крайно недостатъчни за гладниците в моята фамилия. Правят се лесно, ако предварително сте се погрижили за кваса си. Като вкус са несравними с всички мекици, които съм яла досега.

Необходими продукти:

500 гр бяло брашно

200 гр квас

1 ч.л. сол

100 гр натурален кефир

200 гр вода

олио за пържене 

Начин на приготвяне:

Квасът ми беше в хладилника от няколко дни, без особена активност (почти никаква) – като преди това го ползвах многократно и реших да му дам почивка. Затова се наложи да го “съживя” преди да започна работа с него. Оставих го за 8 часа на стайна температура (без да му правя нищо друго). 

След което, квасът оживя – шупна, образува гъста пяна на повърхността и множество едри балони по цялата структура, зашумя при разбъркване…Готов е за месене!

От всички продукти замесвам тесто. Поставям го в намаслена купа, покрито с найлоново фолио. Втасва на стайна температура, докато удвои обема си. В моя случай това отне 4-5 часа (когато използвате квас, втасването винаги е по-бавно). 

И така, тестото ми е готово! Леко го примесвам с намаслени ръце. Тестото с квас е с високо съдържание на вода, много е меко и трябва да се работи бързичко. 

Разделям го на 8 топки, от които на ръка оформям/разтеглям плоски питчици. Трябва да са почти прозрачни (тестото е подходящо за тази цел и не се накъсва). По време на пържене бухват.

Пържа ги от двете страни в тиган със силно нагорещено олио до зачервяване.

Отцеждам излишната мазнина, като подреждам готовите мекици върху салфетка.

Прекрасни са с пудра захар, мед, мармалади, сирене…