12 бр.

Кадаифът е любим десерт от турската кухня. Приготвя се лесно. Продуктите са семпли. Важен е сиропът – трябва да е гъст, сладък, с много аромати. Той придава основния вкус на този вълшебен десерт!

Необходими продукти:

140 гр разтопено масло, безсолно

400 гр суров кадаиф (купувам го замразен; преди употреба трябва да се размрази напълно на стайна температура);

80 гр орехи, едро счукани

канела на вкус

за сиропа:

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

розова и портокалова вода на вкус

1-2 щипки кардамон 

2 с.л. мед (добавям го след като махна сиропа от котлона)

лимонов сок от 1 лимон

за поръсване:

шам фъстък (счукан; може да е предварително запечен)

Начин на приготвяне:

Сварявам продуктите за сиропа (без меда и лимоновия сок). Когато е готов, добавям лимоновия сок и го оставям на котлона само за още няколко секунди. След което го отстранявам от котлона и добавям меда. Сиропът е готов.

Разчепквам/разрошвам кадаифа (за да не е сплъстен и слепен; влакната да са максимално разделени и рехави).

Поливам го с разтопеното масло и го обърквам (с ръце, така че маслото да се разнесе равномерно навсякъде и да няма слепени части).

Взимам около 1 пълна шепа от намасления кадаиф. Поставям го върху плота. Леко го разстилам, но не прекалено (почти не трябва да прозира плота отдолу). 

В центъра поставям от счуканите орехи и поръсвам с канела. Свивам на сармичка. Не е трудно, защото кадаифът е намаслен и лесно заема желаната форма. Не притискайте много сармичките (трябва да са по-въздушни, а не сбити).

Оформям останалия кадаиф по същия начин и подреждам сармичките на разстояние една от друга в намаслена тава (съветвам ви да оставите малко повече разстояние от това на снимката, за да се изпекат добре и отстрани; при сиропирането сармичките увеличават обема си).

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса. По време на печенето я намалявам на 180. Общото време за печене е около 25 мин. (до покафеняване). Ако започне бързо да се запича отгоре, покрийте с алуминиево фолио и допечете.

Поливам нежно и внимателно горещия кадаиф със студения сироп (да не се скашка и да развали формата си).

Поръсвам с шам фъстъка.

След няколко часа, когато поеме сиропа, кадаифът е готов за консумация.